• Compartir

Multa de 4.000 euros per un grup de WhatsApp

Arnau Jaumira
25 d'octubre de 2021

La Llei de Protecció de Dades de Caràcter Personal no és cap broma. Així s’ha intentat anar deixant clar des que el 2018 es va aprovar la nova llei que també tenia molt en compte tot l’àmbit digital. Ara, però, segurament per deixar-ho encara més clar, arriba una primera sentència que obliga un club de Còrdova, el Club Deportivo Sasueña, a pagar una multa de 4.000 euros per haver incomplert diferents articles de la llei.

Els fets es remunten a finals del 2020, quan una antiga usuària del club –que té pistes de pàdel, gimnàs, piscina o activitats dirigides– va denunciar l’entitat per haver-la inclòs en un grup de WhatsApp sense el seu consentiment. La persona denunciant feia 10 anys que ja no era sòcia del club però va ser inclosa en un xat grupal amb finalitats publicitàries o de difusió d’activitats. La legislació diferencia els grups que podem crear amb amistats dels grups que es creen des d’institucions, empreses o entitats per difondre activitats. En el moment en què una persona és inclosa en un grup públic (no una llista de difusió) el seu número de telèfon, la seva foto de perfil o el seu estat queden exposats a la resta d’usuaris del grup i per tant es poden estar cometent diferents infraccions per l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.

La sentència deixa clar que la sanció podria arribar fins als 20.000 euros o, en el cas d’una empresa, fins a un 4% del seu volum de negoci total anual de l’exercici anterior. En el cas de Còrdova, però, l’agència considera que és un acte negligent i no intencionat però evidentment significatiu perquè l’entitat conserva encara les seves dades personals deu anys després d’haver-ne estat sòcia. Una sanció que busca també ser exemplar.

  • Compartir