• Compartir

‘Mula’, de Clint Eastwood

Joan Salvany
25 de març de 2019

Set pel·lícules (Golpe de efecto) ha tardat Clint Eastwood a posar-se altre cop darrere de la càmera. I no serà la seva última pel·lícula. Perquè és tossut com una mula. Sense tenir res a veure amb la mula de la monja Sara, irrepetible western, d’aquells que et treien la fletxa amb whisky, cal dir que al film s’anomena mula un conductor que porta mercaderies d’aquí cap allà sense saber què és el que porta. Una forma de subsistir a l’actual Amèrica profunda. Sobri, formal, clàssic darrere de la càmera, carismàtic, lacònic i amb una mirada entretancada que, encara que no pot respondre a les violències, per l’edat, la brillantor de les seves pupil·les ens recorda immediatament aquell Harry, primer fort i després brut.

A un avi horticultor, intractable amb la família, veterà de Corea, odiant mòbils i internet, li queda el dèbil vincle amb la seva única admiradora, la seva neta. Al film, a través del nou treball, intentarà regenerar-se per dins i per fora, començant a posar-se ja el llacet per anar a ballar. Torna a viure en un suburbi d’immigrants asiàtics i fa tripijocs amb la seva vella camioneta amb un càrtel de la droga. Amb tota la seva magnífica decrepitud, solca els camins de Detroit i no amb el gran Torino, precisament. Sol i a la vora de la ruïna, és un octogenari que s’enfronta a una imminent execució hipotecària. Desesperat per aconseguir diners, accepta un encàrrec que simplement li requereix que condueixi. Sense saber-ho es ficarà de ple en el negoci del narcotràfic al convertir-se en mula per a un càrtel mexicà de la droga. Els treballs creixen i els seus problemes econòmics desapareixen, si bé els seus errors del passat tornaran per empaitar-lo, al mateix temps que els seus caps i un agent de la DEA.

A punt de complir els 90, el quatre vegades guanyador de l’Oscar Clint Eastwood (El francotirador) torna a ambdós costats de la càmera per explicar la història real de Leo Sharp, un veterà de guerra que, ja entrat als 80, va començar a treballar com a transportista per al càrtel de Sinaloa. Alhora que ofereix un tens thriller criminal, en el qual un home d’avançada edat desesperat per no perdre el seu negoci es converteix en contrabandista de droga i objectiu de les autoritats, explica el dramàtic moment vital del seu protagonista, que a l’ocàs de la seva vida veu que ha sacrificat l’estima dels seus éssers estimats i, ara, s’esforça per esmenar els seus errors amb les enormes quantitats de diners que comença a guanyar.

Suspens i emoció es barregen amb dosis d’humor en una cinta que transcorre en tres àmbits tan oposats com els de la família, la investigació policial i el món del narcotràfic. Juntament amb Eastwood, que dona una nova lliçó de carisma, completen el repartiment Bradley Cooper (Ha nacido una estrella) i Lauren Fishburne (Ant-Man y la Avispa) així com Michael Peña (12 valientes) i Dianne Wiest.

  • Compartir