• Compartir

Mones de campionat

10 de març de 2023

Algunes de les millors mones del país s’elaboren en obradors de la comarca d’Osona. El forn i pastisseria de Cal Parra, d’Olost, ha obtingut el primer premi a la segona edició del concurs a la Millor Mona de Pasqua de Catalunya, en la categoria de tradicionals; i l’obrador de xocolata de Sant Tomàs, ubicat al centre ocupacional de Calldetenes, la segona posició en la categoria de xocolata. El veredicte del concurs, obert a pastissers i flequers d’arreu dels Països Catalans, es va donar a conèixer dilluns a Barcelona.

Romà Alonso, forner de Cal Parra, ja s’havia presentat al concurs l’any passat, sense sort. Aquest any, en canvi, s’ha imposat en la categoria de mones tradicionals per davant del Forn Gil (Barcelona) i Panes Creativos (Barcelona). L’aspecte, el gust i la cocció de la massa van ser algunes de les característiques més ben valorades pel jurat. La mona premiada estava feta a base de brioix clàssic, “reduint les quantitats de mantega i introduint l’oli com a ingredient per enriquir la massa”, diu Alonso. Farines de qualitat, aigua de flor de taronger o rom són altres ingredients de l’èxit. Alonso ja havia estat guardonat en altres certàmens com el del millor llonguet de Catalunya o a la millor coca salada de la Fira Orígens.

En la categoria de millor mona de xocolata-ou de Pasqua, la medalla de plata va ser per a la proposta de Sant Tomàs titulada “Cap ou sense ploma”. Es tracta d’una peça que “ret homenatge a la mona tradicional, simbolitzada amb un ou i on les plomes, en aquest cas de xocolata, també es poden menjar”, detalla el mestre xocolater de l’obrador, Jordi Ortiz. El jurat en va valorar l’originalitat, la tècnica i l’aspecte general. El primer premi en aquesta categoria va ser per a L’Atelier (Barcelona).

El concurs està organitzat per l’agència gastronòmica Sr y Sra Cake amb el suport de la marca Fills de Moretó, el Gremi de Flequers de Barcelona i província, els flequers artesans de les comarques gironines, el Gremi de Flequers de Lleida, l’Ajuntament de Barcelona i el Gremi de Pastissers de Girona. Aquest any, i com a novetat, a més d’un jurat professional també n’hi havia un de popular. En total hi van prendre part 25 mones d’arreu del país. L’organització havia demanat als aspirants que, a més de la mona del concurs, n’elaboressin un segon exemplar per lliurar a l’ONG La Casa de Sofia, vinculada a l’Hospital Sant Joan de Déu.

  • Compartir