Mollet celebra el vintè aniversari del Ball del Barraló que marca l'inici dels actes del Carnaval
  • Compartir

Mollet celebra el vintè aniversari del Ball del Barraló que marca l’inici dels actes del Carnaval

2 de febrer de 2024

Mollet encetarà aquest diumenge els actes del Carnaval. Ho farà tot commemorant el 20è aniversari de la recuperació del Ball del Barraló, un dels elements que històricament han identificat la celebració d’aquesta festivitat al municipi. Serà a 2/4 d’1 del migdia a la plaça Prat de la Riba. L’Esbart Dansaire s’encarregarà de fer el ball, que com de costum acompanyarà l’escenificació de l’arribada del rei Carnestoltes a càrrec de la companyia de teatre Carnamolles. Enguany, amb motiu d’aquest 20è aniversari, la ballada s’allargarà amb activitats complementàries i fins i tot se servirà una nova beguda espirituosa feta especialment per a l’ocasió, la molladeta.

El Ball del Barraló de l’any passat a la plaça Prat de la Riba/Griselda Escrigas


“El Barraló és una de les singularitats del Carnaval molletà. És un ball colorista i estrambòtic del qual tenim referències que daten de finals del segle XIX i principis del segle XX. El 2004 es va reintroduir a la festa tot integrant-lo dins del ritual de l’arribada del Carnestoltes a la ciutat. Enguany, per celebrar el 20è aniversari de la seva recuperació, hem volgut posar de manifest el seu aspecte més transgressor”, explica el president de l’Esbart Dansaire, Jaume Noró.

El Barraló solen ballar-lo tots els membres de l’Esbart, que a hores d’ara suma una quinzena d’integrants. Enguany, però, s’ha convidat també a balladors històrics que havien fet aquesta dansa en el passat. D’aquesta manera, seran una trentena les persones que ballaran diumenge a plaça.

Un cop ballat el Barraló i rebut el Carnestoltes, es farà una cercavila fins al parc de Can Mulà, amenitzada amb una batucada. Serà en aquest punt on el Manyó, el personatge que encapçala la comitiva del Carnestoltes, llegirà un pregó abans de servir-se la molladeta. Una sessió de DJ Maceta Sound Beat allargarà la festa fins a les 5 de la tarda.

El rei Carnestoltes saluda els espectadors que seguien l’espectacle l’any 2022/Julián Vázquez


“La molladeta és una beguda feta amb el vi com a ingredient bàsic. S’inspira en altres begudes antigues que també tenien el vi com a base però de les quals no tenim documentats la resta d’ingredients. Partint d’això, s’ha fet aquesta nova recepta que presentarem diumenge i que esperem que agradi”, apunta Noró. La rua de Carnaval de Mollet es farà el dia 11 de febrer a les 5 de la tarda, amb l’avinguda Gaudí com a punt de partida. Durant tota la setmana vinent es faran activitats prèvies com ara visites del Carnestoltes a les escoles o un concurs de disfresses al Mercat Vell.

  • Compartir