• Compartir

‘Mindfulness’ i felicitat a la feina (1)

Antoni Lacueva
31 de desembre de 2020

A vegades quan tenim la sort de poder gaudir d’una feina, acabem sofrint… som així, patim quan no la tenim i de vegades també quan la tenim. Curiós.

En l’article de novembre passat vaig comentar aspectes de tres referents occidentals: Jack Kornfield, Joseph Golstein i Sharon Salzberg.

En l’escrit d’aquest mes destaco la publicació de Sharon Salzberg: Felicitat autèntica a la feina. En detalla vuit aspectes que influeixen en viure feliçment la nostra feina, als que anomena els vuit pilars de la felicitat en el treball. Avui parlarem dels quatre primers.

Equilibri
La capacitat de diferenciar entre qui ets i quina és la teva feina.
L’equilibri és el primer pilar de la felicitat en el lloc de treball, perquè sense equilibri és difícil fer una bona tasca o gaudir de la nostra ocupació. Sense un espai per respirar davant de les demandes constants, no serem creatius, ni competents ni alegres. No ens portarem bé amb els altres, ni escoltarem les crítiques sense enfonsar-nos, ni controlarem el nivell del nostre estrès diari.
La pràctica de mindfulness desenvolupa aquest equilibri o equanimitat. Podem dir que és una implicació temperada, ni aclaparats ni freds davant les situacions que ens toca viure.

Concentració
Ser capaç de centrar-te sense que cap distracció influeixi en tu.
Tot i que la distracció és un fenomen natural de la ment, potenciar la concentració amb la pràctica millora el nostre benestar.
No és el mateix ser arrossegat per les distraccions que adonar-me de les distraccions i triar què fer-ne.
La concentració tranquil·litza i centra la nostra atenció de manera que podem deixar anar les distraccions mentals tant de records del passat, com de preocupacions fabricades pel que fa a el futur, tendències addictives i evitar que ens sedueixin les distraccions exteriors.
La distracció consumeix la nostra energia; la concentració la restableix.

Compassió
Ser conscient i empàtic amb la nostra pròpia humanitat i la d’altres.
Potser ens és més comprensible en la nostra cultura el concepte d’amabilitat, encara que pel que ens ocupa volem dir el mateix.
La compassió pot millorar les nostres vides laborals quotidianes radicalment. Fins i tot si treballem sols, la pràctica de la compassió i l’amabilitat cap a nosaltres mateixos i els altres és un pilar essencial de la felicitat a la feina.
Quan portem aquestes qualitats a la nostra feina i recordem mantenir els nostres cors oberts, fins i tot en les situacions difícils, promovem no només el nostre benestar, sinó també la felicitat dels nostres col·legues.

Resiliència
La capacitat de recuperar-se de les derrotes, la frustració o el fracàs.
La felicitat a la feina depèn de la nostra capacitat de tractar els obstacles que sorgeixin en el camí i recuperar-nos, aprendre dels errors, retractar-nos quan sigui necessari i, el més important de tot, començar de nou sense excessives lamentacions ni remordiment.

Una major resiliència sol anar acompanyada també de més flexibilitat.

  • Compartir