• Compartir

‘Mindfulness’ i alimentació: assaboreix!

Antoni Lacueva
14 de gener de 2019

En aquests dies de festa, viscuts des de la tradició, la cultura, les creences, des de tot això o res de tot això, molts de nosaltres mengem diferent i més del que és habitual.
Em permeto referir-me en aquest breu article, on també comparteixo els meus desitjos de pau per a aquest any que comença, les set pràctiques del comensal conscient adaptat del llibre: Saborear de Thich Nhat Hanh i la Dra. Lilian Cheung.

En primer lloc, una forma d’incorporar mindfulness a les nostres menjars consisteix a utilitzar la respiració.

Abans de dinar, relaxa’t. Inspira i expira unes quantes vegades i estigues en la respiració i present amb el menjar que et disposes a prendre.
L’alimentació conscient exigeix dedicació i hi ha set pràctiques que pots fer per ajudar-te a menjar conscientment i millorar la teva salut.

1- Honra els aliments: expressa, encara que sigui interiorment agraïment a totes les persones i situacions que permeten que tinguis aliment per menjar. Intenta guardar silenci o almenys en part durant el menjar.

2- Involucra els sis sentits: adverteix els sons, colors, olors i textures, així com la teva resposta mental a aquests sentits, i no només el sabor.

3- Pren racions modestes: la moderació és un component fonamental de l’alimentació conscient.

4- Paladeja petits mossos i mastega meticulosament: això redueix la velocitat del nostre menjar i ens permet experimentar plenament el seu sabor i contribueix a millorar la digestió.

5- Menja lentament i evitaràs menjar de més: menjar lentament i conscientment et permetrà sentir quan et sents agradablement satisfet i així poder aturar-te abans d’haver menjat massa.

6- No et saltis els àpats: concedeix-te l’oportunitat d’adoptar decisions conscients al llarg del dia i planeja menjars regulars i en la mesura del possible segons un horari regular.

7- Segueix una dieta fonamentalment basada en els vegetals: en la mesura del possible intervens així en la teva salut i en el medi ambient.

La ciència contribueix avui a confirmar que en la mesura que siguem conscients de la nostra alimentació de què i com ens alimentem i realitzem exercici de manera regular, la nostra salut millora.

  • Compartir