• Compartir

‘Mindfulness’: cultivant equanimitat

Antoni Lacueva
29 de juny de 2020

Mindfulness és una manera de ser i una manera de ser que requereix pràctica.
Quan observem sense judici el sorgir dels fenòmens de l’experiència amb una actitud d’obertura i amabilitat anem construint equanimitat. La millor manera de comprendre és experimentar i per això la proposta d’una pràctica que pots fer durant el dia les vegades que puguis.

1 Troba una posició còmoda i respira fondo. Com si durant tres o quatre respiracions completes volguessis refrescar el teu interior: inspirar i exhalar…

2 Convida’t a deixar-te anar, relaxar-te i connecta amb aquesta sensació.

3 Entrant en el teu cos i ment, aquí i ara.

4 Observa durant uns instants el fluir de la respiració i encara que en la teva ment apareguin pensaments deixa que la teva ment torni amb amabilitat a portar l’atenció a les sensacions de la respiració.

5 Ara deixa que treballi la teva imaginació: l’efecte de la imaginació no és imaginari.

6 Imagina un moment en què et sents equilibrat/ada. Podria ser un moment en què estaves a punt de cridar, però en canvi vas fer una pausa. Podria ser qualsevol cosa.

7 Intenta recordar un moment en què et vas sentir equilibrat. Observa si pots veure, sentir o sentir com era. On estaves? Què vas veure? Què vas escoltar? El més important, què vas sentir dins teu?

8 Si no et passa res, pots imaginar una muntanya. Una muntanya és sòlida, forta i poderosa. Pots recordar un moment en què vas sentir la força d’una muntanya o imaginar com és això? Com se sent això?

9 Podríem dir que les coses van anar com van anar. Podria estar amb això com estava. Puc estar amb les coses com estaven. Pots repetir les paraules en la teva ment:
Puc estar amb les coses com estaven. Vaig manejar això amb força, amb equanimitat.

10 Observa el que passa dins teu al recordar aquest moment o a l’imaginar la muntanya. Respira i nota el que succeeix dins teu.

11 Ara imagina alguna cosa que ha dificultat trobar equanimitat, trobar equilibri. Podria ser alguna cosa simple, o potser estàs aclaparat/ada per la feina o la manca de treball.

Les coses són com són. Puc estar amb les coses com són. Potser no m’agradin aquestes coses, i això està bé. Potser no siguin el que vull, però puc estar amb ells. Tinc la capacitat d’estar amb la vida tal com és.

13 Quan recordis aquesta situació, observa el que passa al teu cos. Potser hi ha una mica de tensió: contracció, constricció o aversió. Potser no t’agradi. Voldries que fos diferent. Només respira i nota.

14 Ara, fem servir paraules que podrien ser útils. Pots imaginar enviar-te aquestes frases a tu mateix en aquesta situació o enviar-les a la situació.
Les coses són com són. Puc estar amb les coses com són.

15 Repeteix les frases i després verifica el que està succeint.

Ets com ets. Puc estar amb tu com ets. Soc com soc. Puc acceptar-me tal com soc? Puc capejar aquesta situació amb gràcia, amb equanimitat?

16 Mentre dius aquestes paraules, mira si pots recordar com et vas sentir en la part anterior de la meditació i recrea aquest sentir ara i aquí.

Les coses són com són. Puc estar amb les coses com són. Potser no m’agradin aquestes coses, i això està bé. Potser no siguin el que vull, però puc estar amb ells. Tinc la capacitat d’estar amb la vida tal com és.

17 Quines paraules vols dir-te relacionades amb la teva situació? Digues-les ara.

18 Tornem a aquest record, aquesta imaginació de la solidesa, la força i la capacitat que tots tenim dins nostre per manejar el que porta la vida. Seu aquí amb aquesta sensació per respirar una mica més. Pots dir-te a tu mateix/a, el que sigui que hagi d’enfrontar, això ha de venir i no ho sé, puc enfrontar-ho amb equanimitat?

  • Compartir