• Compartir

‘Mindfulness’, concentració, comprensió…

Antoni Lacueva / antoni@mindfulness-barcelona.com
15 de setembre de 2022

Aquest estiu, entre altres coses, he dedicat temps a llegir llibres que habitualment no llegeixo.

Un d’ells ha estat El peligro de estar cuerda, de Rosa Montero

Vull ressaltar uns determinats paràgrafs que tenen a veure molt amb el que a continuació també exposaré.

“Per tenir por has d’estar dins teu, en el teu jo… i en aquell moment jo era balena, i l’anèmona, i l’alga, i la gota de l’aigua que brillava al sol.”

“Escapar de la cega i dolorosa presó de la meva individualitat i de percebre aquest alè plural, la cadència primària, el palpitar del món… unir-se al Tot que vibra i que respira.”

L’atenció plena és el miracle que pot restaurar la totalitat de la nostra ment dispersa, cridant-la de tornada perquè puguem viure plenament cada moment de la vida. L’atenció plena sempre porta concentració i la concentració porta coneixement.

Quan beus la teva tassa de te, o el teu cafè, quan gaudeixes del teu lloc preferit o del teu menjar, si estàs concentrat i hi enfoques la teva atenció, llavors tot això es converteix en una gran alegria per a tu.

L’atenció plena i la concentració no només generen percepció sinó també felicitat.

La concentració porta comprensió.

Com més atents som, més concentrats estem. Concentració com a fermesa, no interrupció, no vacil·lació. L’objecte de la teva concentració pot ser un núvol, el mar, una flor o el teu enuig o els teus pensaments.

A l’estat de concentració, mantenim l’enfocament constant, uniforme i continu.

Quan la nostra atenció i concentració són poderoses, podem fer un gran avenç i obtenir una percepció que discerneix i poder alliberar-nos de la ignorància, la discriminació, el desig, la por, la ira i la desesperació.

Podem gaudir cada moment de la nostra vida diària quan tenim plena atenció i concentració.

Thich Nhat Hanh deia: “Quan camino amb atenció plena d’un lloc a un altre, gaudeixo la meva inhalació, la meva exhalació i els meus passos. Quan estàs concentrat, t’enfonses profundament en el que hi ha. Quan contemples una flor, et fiques dins d’ella, ets la flor.”

Tornar a nosaltres mateixos, a la vida quotidiana, sovint ens perdem en l’oblit.

La nostra ment persegueix milers de coses i poques vegades ens prenem el temps per tornar a nosaltres mateixos. Quan hem estat perduts en l’oblit durant molt de temps, perdem el contacte amb nosaltres mateixos i sentir-nos alienats de nosaltres mateixos.

La respiració conscient és una forma meravellosa de tornar a nosaltres mateixos.

Quan som conscients de la nostra respiració, tornem a nosaltres mateixos tan ràpid com un llampec. Com quan tornem a casa després d’un llarg viatge, sentim la calor de casa nostra i ens trobem novament. Tornar a nosaltres mateixos d’aquesta manera ja és un èxit notable en el camí de l’atenció plena, la concentració i el discerniment.

Amb la respiració conscient entrem en contacte amb la vida al moment present, l’únic moment en què podem tocar la vida.

Quan enfoques la teva atenció a la teva respiració, descobreixes molt ràpidament que ets una realitat viva, present aquí i ara, assegut en aquest bell planeta Terra.

Al teu voltant hi ha arbres, sol i cel blau.

L’atenció plena i la concentració et posen en contacte amb les meravelles de la vida i permeten valorar-les i atresorar-les.

  • Compartir