• Compartir

Més veus de dona a L’Atlàntida

1 de març de 2024

La dona als escenaris, i la dona en una constel·lació d’activitats paral·leles. Durant quasi dos mesos, L’Atlàntida es tenyeix de lila en la quarta edició del cicle #Ambveudedona, la programació pensada amb mirada de gènere. Enguany, a més dels espectacles ja previstos, hi afegeix “una vintena d’activitats paral·leles que venen a reforçar el discurs feminista”, explicava Montse Catllà, directora de la Fundació L’Atlàntida, en la presentació que dimecres es feia a l’escenari de la sala Joaquim Maideu. Tenyit del color del cicle i amb presència majoritària de dones representants de diferents col·lectius amb qui s’han buscat complicitats. “Més de 130 persones participen en la part artística de #Ambveudedona, de les quals un 75% són dones”, apuntava Catllà.

Les activitats incidiran en qüestions com l’edatisme, “que té incidència especial en el cas de les dones”, les maternitats i també les cures, que històricament han recaigut també en elles. Alguns d’aquests temes s’aborden en la primera proposta del cicle, la videocreació Liquen, que el mateix dimecres es podia veure a l’espai digital Sala 4. La seva autora, Núria Planes Llull, aborda la malaltia autoimmune del liquen esclerós que dona nom a l’obra, i que pateixen sobretot dones. “És una patologia que afecta dones en un 95%, i per això pensem que hi ha un biaix en la investigació”, va dir Planes, a qui L’Atlàntida li va fer l’encàrrec. La setmana vinent, el cor femení Nàiades hi reestrena A flor de pells –un espectacle que havia presentat l’any passat a Manlleu– i Emma Vilarasau hi portarà Laly Simon, amb text de Sergi Belbel, en què la protagonista és una actriu que –fora de focus– assumeix el rol de cuidadora de la seva mare. La versió que Oriol Broggi ha dirigit de Coralina, la serventa amorosa de Carlo Goldoni –amb treball de text de l’actor osonenc Ramon Vila– o l’estrena del nou disc de Carla Serrat, Eclipse, són altres propostes del cicle. Es tancarà a mitjan abril amb una nova edició de l’Escenari Secret –recorregut teatralitzat per dins de L’Atlàntida– que en aquest cas es farà amb usuàries del Casal Cívic Mossèn Guiteras de Vic.

Aquesta edició de #Ambveudedona compta també amb la col·laboració de l’Escola d’Art de Vic amb dues creacions. Al vestíbul de la sala Joaquim Maideu ja s’hi poden veure les obres de “Transferència”, fetes per estudiants “a partir de l’escolta activa de dones que han patit assetjament o maltractament”, segons la professora Montse Salcedo. A l’espai que ja es coneix com L’Aparador –visible des de fora per la gent que transita a través de L’Atlàntida– hi ha creacions fetes per alumnes de Disseny de Muntatges Efímers. Les regidores de Cultura i Igualtat, Bet Piella i Anna Alemany, van destacar la transversalitat de la programació i les “complicitats” amb agents culturals de la ciutat.

  • Compartir