• Compartir

Més de 7.000 llengües al món! Conservem-les!

CNL d'Osona
21 de febrer de 2021

El dia 21 de febrer es commemora el Dia Internacional de la Llengua Materna en reconeixement a les persones tirotejades a Dhaka (Bangla Desh) per militars i policia quan participaven en un acte reivindicatiu per la llengua bengalí i en contra de la imposició de l’urdú, el 21 de febrer de 1952. La Unesco va aprovar que aquesta data fos reconeguda a tot el món en defensa del plurilingüisme.

Des del 1999, doncs, es commemora el Dia Internacional de la Llengua Materna, llengua nadiua o primera llengua, en definitiva el primer idioma que s’adquireix dins la família i que es transmet de manera natural a l’infant, per contacte.

Al món hi ha segons L’Ethnologue (publicació web d’estadístiques lingüístiques), més de 7.000 llengües vives i cal tenir present que els continents asiàtic i africà són les zones amb un nombre més gran de llengües i alhora més amenaçats per l’extinció d’algunes d’elles.
Si voleu obtenir informació de moltes de les llengües del món hi ha un diccionari en línia del Termcat que fa un recull de 1.274 d’aquestes llengües. Hi trobareu el nom de les llengües en català, àrab, gal·lès, alemany, anglès, espanyol, basc, francès, gallec, guaraní, italià, japonès, neerlandès, occità, portuguès, rus, suahili, amazic i xinès, i en la llengua mateixa de què es tracti. Igualment aplega informació sobre la família lingüística, el lloc on es parlen, la seva situació sociolingüística, vitalitat, alguns aspectes històrics, etc. Hi teniu accés alfabètic o temàtic, que permet accedir a les fitxes a partir del país on es parla la llengua. És a dir permet fer una cerca de les llengües que es parlen en un país determinat.
Una joia lingüística, vaja!

  • Compartir