• Compartir

Mengem i gaudim… però sense excessos

Arderiu / Dra. Cladellas
28 de desembre de 2016

És Nadal, època de trobades familiars, d’amics i sopars laborals. Fem excessos alimentaris, ens sobre-alimentem i després, quan comencem l’any nou, arriben els nous propòsits de dietes.

Del Nadal, en fem una gran celebració culinària i s’hauria de poder provar de tot i amb mesura (si no tenim cap malaltia que ho impedeixi). Si tenim hipertensió, diabetis i/o colesterol, entre d’altres, adaptarem els menús per menjar aliments saludables. Procurarem que tinguin gust, color, olor i que ens facin gaudir dels cinc sentits.

Els excessos sempre acaben sent dolents i importunen les festes portant-nos a consultes mèdiques i a Urgències. Vòmits, dolors abdominals, diarrees, intoxicacions, urticàries i malestars són les principals causes de col·lapse als serveis d’urgències dels hospitals en aquestes dades.

Aquestes molèsties són freqüents a causa dels àpats opulents, les barreges de begudes, i l’excés d’alcohol. Algunes begudes alcohòliques (que contenen sulfits) amb segons quines combinacions d’aliments (marisc, espècies, additius…) ens poden provocar reaccions urticàriformes, intoxicacions i diarrees. En aquest últim cas, aquí hi podeu trobar recomanacions sobre com preparar aigua d’arròs o de pastanaga, un sèrum casolà i quina dieta cal seguir.

Esperem, però, que no ho necessiteu i que passeu unes molt bones festes nadalenques.

  • Compartir