Crani, de Josep Guinovart (1927-2007) / Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC)
  • Compartir

‘Memento homo…

21 de febrer de 2023

…quia pulvis est et in pulverem reverteris: “Recorda, home, que ets pols i en pols et convertiràs”! Malgrat que algun lector em pugui titllar de carrincló –que no m’importa gens ni mica– aquesta setmana he superat el Dimecres de cendra (dies cenerum). Un moment per a fer una pausa, dins d’un món tan accelerat. Ens cal una reflexió sobre els nostres costums. No és normal que ens deixem arrossegar per pel brogit i el bullit d’un entorn sovint malaltís.

Aquesta fórmula amb que encapçalo la columna es pronuncia quan els preveres imposen les cendres al front dels creients. Marca l’inici de la quaresma: la quarantena de preparació a la Pasqua. Passada la disbauxa del Carnestoltes, em permeto establir un joc de paraules. Ens cal reprendre el pols de l’orientació. Concassar l’essència vital de l’existència. Polsinar i xacar qualsevol resquitx de falsa felicitat. El temps és fugisser com un borrall o un sospir. A pols hem de fer per esberlar tot allò que ens tenalla i aferrra al no-res d’un món sovint massa buit. Ni en palla ni en pols no ens hauriem de deixar seduir pel rerefons d’aquells esquemes romans que incitaven al mengem i beguem… La buidor ni tan sols comporta un polsim o un corquim de mínima vàlua. Per contra, la societat actual es deixa guiar per proclames de lliure albir i llibertinatge. Haver d’acceptar la imposició de lleis desmarxades, absurdes i marcades pel carrall de l’odi i la incoherència denota el perfil, la carbonissa i les serradures del cervell de certs polítics populistes.

Hem de llevar, sí o sí, aquesta pols que ens ofega. Tal vegada, però, tots plegats ens ho hem guanyat a pols, en haver permès atorgar les regnes del país a gent que no sap on té la mà dreta. Fins el punt de legalitzar l’aniquilament d’éssers vius, perseguint judicialment els qui es carreguen l’ou d’una àliga. O aprovant la transexualitat amb arguments de mercadal. On s’és vist aquest desori?

Em vull desempolsegar d’aquesta trepa de xerrameques. No puc permetre que em vegin –ni de lluny– abatut, estroncallat o fet pols en sentit anímic. No podem deixar que ens esbraonin. El contrapunt perfecte al sentit anàrquic i caòtic que es desprèn del Carnaval passa pel missatge que s’amaga al rerefons quaresmal. Un període que encetem avui i que –essent o no creient– ha d’esperonar la raça humana envers la recerca d’un món millor: més just, més viu i farcit d’aquells valors que vàrem heretar dels nostres ancestres.

‘Jove amb un crani a les mans’, d’Ismael Smith (1886-1972) / Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
  • Compartir