Martina Cabanas (al mig) i els tres actors que interpreten l’obra, aquest dijous en un assaig al Teatre Municipal
  • Compartir

Martina Cabanas porta a Manlleu ‘Nos’, que va estrenar a l’Argentina

26 de gener de 2024

De la mà d’una manlleuenca, una obra de teatre travessa l’Atlàntic des de Buenos Aires a Manlleu. Podria ser un resum del que ha passat amb Nos, l’obra creada i dirigida per Martina Cabanas que el setembre de 2022 es va estrenar a l’Espacio Callejón i que aquest dissabte a les 8 del vespre es podrà veure al Teatre Municipal de Manlleu, única parada que fa a Catalunya en la seva gira per l’Estat.

Nos és un muntatge que s’inscriu en el marc de la sàtira política. Un grup reduït de persones que es reuneixen clandestinament per crear un moviment polític. En la motivació de fons, el desencís i la indignació, però al darrere d’aquest clima antipolític, els que se’n volen aprofitar per portar-ho cap al totalitarisme. I aquí resideix el fons del missatge: “A les obres sempre em pregunto coses que no sé i intento respondre-les”, diu Cabanas. Entre altres, “per què algú pot arribar a defensar idees indefensables, com la de creure’s millor que algú altre”. Una reflexió que en alguns moments de l’obra adquireix tons onírics (quan els personatges actuen com rèptils).

L’obra es va gestar durant la pandèmia, com a resultat d’un projecte internacional impulsat des de l’Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID) en què es convidaven creadors de diferents països a participar en un WeLab, un laboratori en línia de creació a partir del tema comú del totalitarisme. D’aquí que el projecte ja fos en el seu origen catalanoargentí i que s’estrenés a Buenos Aires. “Amb gent d’un nivell increïble”, diu la directora i dramaturga de Manlleu. Allà van ser quatre intèrprets, una d’elles violoncel·lista que no ha pogut viatjar a la gira internacional. En conseqüència, aquí seran tres els intèrprets (Fede Buso, Silvina Kats i Júlia Rosell). La gira, a més de Manlleu, passa per Madrid, València, Logronyo i Vigo. “Però aquí em fa una il·lusió especial, perquè serà amb els espectadors que conec i en el lloc on vaig començar el meu contacte amb el teatre”, diu Cabanas.

El que no sabia ella, ni ningú, era que enmig dels preparatius de la gira un candidat que representa el populisme de dretes guanyaria les eleccions a l’Argentina. “Ara tot això agafa un sentit molt especial.”

  • Compartir