Les Franqueses viu aquest cap de setmana la dotzena Festa de la Mongeta del Ganxet a Llerona
  • Compartir

Les Franqueses viu aquest cap de setmana la dotzena Festa de la Mongeta del Ganxet a Llerona

17 de novembre de 2023

Les Antigues Escoles de Llerona, a les Franqueses, acolliran aquest diumenge la 12a edició de la Festa de la Mongeta del Ganxet, que tindrà com a actes centrals la Batuda, garbellada i tria de mongetes, l’11è Concurs de Cuina de la Mongeta del Ganxet, i el Tast de mongetes, que servirà 400 racions.

La gran novetat d’enguany serà una variació en aquesta darrera activitat, que passarà a incorporar el civet de senglar a la recepta segons ha explicat la regidora de Pagesia de les Franqueses, Èlia Montagud.

“Amb aquesta novetat refermem l’aposta pel producte local i de proximitat. De la mateixa manera que les mongetes, tota la carn que servirem serà de quilòmetre zero”, apunta Montagud.

L’exhibició de la màquina de garbellar és un dels moments que genera més expectació de la festa/Griselda Escrigas

També destaca la implicació de la xef Ada Parellada, qui s’encarregarà de cuinar per als 400 comensals, i de la Societat de Caçadors de les Franqueses.

L’alcalde de les Franqueses, Juan Antonio Corchado, es refereix a la Festa de la Mongeta del Ganxet com una mostra de “valor, fortalesa i amor cap a una forma de treballar la mongeta que és vital per nosaltres”.

Un espai i un producte a preservar

També va destacar la tasca de la pagesa Rosa Pruna a l’hora d’impulsar i consolidar-la durant els seus anys com a presidenta del Consell de Poble de Llerona. “Aquests espais són un lloc a preservar. L’Ajuntament ha d’estar al costat dels productors locals, i hi serà”, va dir.

Ada Parellada, per la seva banda, fa una crida a “mantenir aquest producte que ens arrela al territori”, en referència a la mongeta del ganxet, coneguda com l’or blanc del Vallès per la seva qualitat.

“Allò que mengem ens fa sentir que pertanyem a un lloc. El menjar obre un canal que va directe als records. Allò que mengem ens recorda a casa. Per tant, cal que mantinguem viva la gastronomia del territori. Perquè el plat és la millor estratègia per preservar el paisatge”, afegeix.

La cuinera insisteix que “cal posar en valor” productes com la mongeta del ganxet. En aquest sentit, subratlla que “no podem abaixar-ne el preu” i alerta: “Els cuiners no som els protagonistes, sinó una part més de tota una cadena de transmissió que comença amb els productors.” “La protagonista és la mongeta, un producte amb una forma molt singular que cal preservar quan la posem al plat. Em fa mal, veure com alguns cuiners la trituren per fer-ne hummus”.

Participants en el concurs de cuina de la festa de l’any passat/Griselda Escrigas

La Festa de la Mongeta del Ganxet començarà a 2/4 de 10 amb una trobada de productors i restauradors. A les 11 hi haurà una ballada dels Gegants de les Franqueses i l’associació Càmper Club Ganxet obrirà la Font del Ganxet a la carpa del Consell de Poble de Llerona.

També a les 11, es donarà inici al Concurs de Cuina de la Mongeta del Ganxet. A 1/4 de 12 del migdia tindrà lloc una actuació castellera dels Xics de Granollers.

A les 12 es farà la batuda, garbellada i tria de mongetes, i a 2/4 de 2 es farà el tast de mongetes. També hi farà un monòleg la lleronina Núria Camp, que parlarà sobre ciència en clau d’humor.

A les 4 de la tarda, Ada Parellada conduirà una demostració de cuina de la mongeta del ganxet. A 2/4 de 5 es lliuraran els premis del concurs, i a les 5 es tancarà la jornada amb un espectacle de Jordi LP.

  • Compartir