Els actors que posaran en escena 'Ruscoca.23'
  • Compartir

Manlleu ‘ressuscita’ El Rusc

10 de març de 2023

Corria l’any 1979, temps d’efervescència del teatre que volia trencar motllos. El Rusc, un grup de Manlleu en aquesta sintonia, estrenava el muntatge Ruscoca al Teatre Centre de Manlleu. Van tenir èxit, fins al punt que els van seleccionar en la primera campanya de teatre que organitzava La Caixa a escala de tot el país. Un dels impulsors del grup era el poeta Jacint Sala, i ara el muntatge torna a escena per homenatjar-lo en la commemoració de l’aniversari de la seva mort. Serà aquest dissabte a les 9 del vespre, amb bona part dels mateixos protagonistes i en el mateix escenari –ara renovat– del Teatre Centre rebatejat oficialment com a Teatre Municipal. L’obra també s’ha rebatejat i ara es diu Ruscoca.23

“En Jacint ens va arrossegar a tots, ens va influir, ens va fer conèixer poetes…”, explica Josep Dalmau, un dels històrics d’El Rusc que torna a pujar a l’escena. Al seu costat hi seran gent com Xavier Boada, Jaume Collell, Maite Pujol, Marta Pujol o Jordi Casadevall, entre d’altres, amb Pep Poblet, Jordi Puigví i Joan Ramon Puntí en l’apartat musical. L’actor Lluís Soler hi posarà la veu en off, i se n’hi afegiran de joves, com Neus Colomer o Laura Domènech. Fins i tot Jaume Parramon, l’antic propietari del bar Parramon, hi farà “un cameo”. I justificat: ell va participar en l’estrena de Ruscoca creant un còctel específic per a l’ocasió, que es podrà tornar a tastar.


Ruscoca es basava en el joc de l’oca, com suggereix el títol. “Eren set escenes que ara hem reduït a cinc, traient-ne algunes que estaven molt arrelades en la història del moment i pensant que el públic de llavors no és el d’ara”, explica Dalmau. Irònicament, l’acció “la situem en un geriàtric”. El fil que lligava les escenes era “el combat entre la vida i la mort”, i entremig s’hi encabien textos literaris d’autors molt variats, des de Calderón de la Barca fins a Salvat-Papasseit, passant per Salvador Espriu, Miquel Martí i Pol i d’altres. “Tot era molt trencador”, recorda Jaume Collell en el text del programa de mà. Ell mateix recorda que Jacint Sala va crear un personatge –Josep Gudrat i Estiamon– que interpretava Joan Solà i que era “el millor surrealisme” de l’obra. Ruscoca, amb un cartell també modern de Lluís Colomer, va voltar pel país, tot i que El Rusc no es va poder consolidar com a grup professional. En la mateixa promoció hi havia uns altres osonencs, La Gàbia, que sí que van fer una companyia estable.

La representació única i irrepetible d’aquest dissabte tancarà els actes d’homenatge a Jacint Sala, que han inclòs la presentació del primer estudi sobre la seva obra, a càrrec de la també poeta Raquel Santanera, la presentació dels inèdits de Fes-te’n pagues i un recital poètic.

  • Compartir