• Compartir

Macedònia tecnològica

Tecnonews
24 d'agost de 2018

El supercomputador MareNostrum i el grup musical infantil Macedònia s’han aliat per animar les noies a acostar-se a la tecnologia. El superordinador i la cançó de les Macedònia titulada ‘MareNostrum’ són dues peces clau de les visites de les quals podran gaudir sis mil sis-cents alumnes de primària de Barcelona el pròxim curs. El seu objectiu és apropar als més petits a les carreres tecnològiques i, molt especialment, captar l’atenció de les nenes. Les visites posen especial atenció a deixar clar que les noies poden utilitzar superordinadors i que pot ser gratificant per a elles.

Pel seu doble vessant d’acostar la ciència als més petits i combatre la bretxa de gènere, aquesta iniciativa del Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC) ha estat inclosa en el Pla Barcelona Ciència de l’Ajuntament de Barcelona. El primer tinent d’alcalde de Barcelona, ​​Gerardo Pisarello, i el director del BSC, Mateo Valero, es van fer càrrec de presentar les visites i la cançó en una festa infantil organitzada als jardins de Torre Girona, l’edifici que alberga el MareNostrum, actualment el supercomputador més potent de l’Estat espanyol, el 22è del món i el cinquè d’Europa. L’acte va suposar la primera vegada que les Macedònia cantaven la cançó MareNostrum en directe.
El projecte, anomenat “Som Investigadores”, parteix de la voluntat del Barcelona Supercomputing Center de contribuir a augmentar la presència de dones en les carreres tecnològiques. Diversos estudis apunten que la menor presència de noies en les carreres STEM (acrònim en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) té la seva arrel en creences que les nenes i noies adopten en edats molt primerenques (Primària i primers cursos de Secundària), en el sentit que aquestes vocacions són més pròpies del gènere masculí i que aquesta no és una sortida professional per a elles. És per aquest motiu que el centre ha dissenyat unes visites en què es posa especial èmfasi en fer visible que treballar amb supercomputadors també pot ser un treball de dones.

Les Macedònia, grup infantil català per excel·lència, són el canal que ha triat el BSC per arribar fins a les nenes de primària. Elles mateixes van ser les encarregades de presentar la cançó MareNostrum al seu públic, a través de les xarxes socials (twitter, instagram, musical.ly). Abans de visitar el BSC, a l’escola, els alumnes hauran d’haver vist el videoclip en què surten les components del grup “investigant” amb el supercomputador. “Investigadores de tot el món fem descobriments brutals, genials, des de Barcelona per a tothom, amb un ordinador espectacular”, són els primers versos d’aquesta peça musical. La visita inclou més de mitja dotzena de jocs per a introduir els alumnes en el món dels superordinadors, estarà guiada per educadores i la presència de dones en els materials educatius serà majoritària.

El Pla Barcelona Ciència, que dóna suport a aquest projecte, és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona per potenciar l’ecosistema de recerca i innovació de la ciutat. Una de les línies estratègiques d’aquest pla és impulsar i reforçar els programes STEAM i EscoLab, que permeten generar vocacions científiques en escoles i instituts (especialment de nenes i joves), amb la guia dels mateixos investigadors i investigadores i donar visibilitat a les dones investigadores.

  • Compartir