• Compartir

L’Ou Cost s’atreveix a posar humor a la mort al nou espectacle ‘Mutis’

12 de maig de 2023

“Ens atrevim a parlar de la mort”, diu Xevi Font. I a més, a fer-ho amb l’habitual to d’humor que és marca de la casa de la companyia L’Ou Cost, que aquest cap de setmana estrena a l’ETC de Vic l’espectacle de creació pròpia Mutis.

Aquest és el quart muntatge de la companyia osonenca, “i segurament el més madur”, explica Font. Si al tercer, Moha, s’atrevien amb el racisme, ara ho fan amb el tabú més gran de la societat occidental d’avui. Sempre basant-se en el teatre de gest, que els permet tractar les històries “de manera universal”, presenten la situació d’un home (interpretat per Lluís Bover) a qui li diagnostiquen que li queda un temps curt de vida, un parell de mesos. “Expliquem com reacciona ell mateix i la gent del seu voltant.” El seu objectiu no és el riure en ell mateix, sinó que a través de l’humor “ens puguem plantejar temes amb els quals tots ens sentim identificats”. Per preparar l’obra s’han assessorat amb sanitaris que coneixen aquesta situació, i així poden reflectir “totes les fases per les quals passa l’afectat”. I sense que “doni la sensació que ens en riem des de fora perquè algun dia podem ser nosaltres els que passem per aquesta situació”. La prova de foc serà la reacció del públic en els dos dies d’estrena, aquest divendres i dissabte. Després, farà una pausa durant l’estiu i la intenció de L’Ou Cost és tornar-la a posar als escenaris per la tardor.

Xevi Font, Berta Pagès i Xevi Capdevila –l’actor torellonenc és una nova incorporació a la companyia– completen el repartiment de Mutis, amb un títol clarament teatral: el moment en què un actor desapareix de l’escenari. Font destaca el paper que té en l’obra la part musical, una banda sonora. “Millor dit, un disseny sonor que llegeix molt bé l’obra.”

Ara fa poc més de deu anys que L’Ou Cost es va estrenar amb una primera obra, Càsting, que feia humor sobre uns aspirants a actors i actrius en el moment de passar un prova. Amb el segon muntatge, Limbo, entraven ja en un tema més compromès: la solitud de la gent gran en un geriàtric al final de la seva vida. Un compromís que continuaria amb Moha (protagonitzat per Moha Amazian). Veient la trajectòria, no hi ha dubte que “fem riure de coses molt serioses”.

Mutis. Espeai ETC, Vic. Divendres, 12 de maig i dissabte, 13 de maig a 2/4 de 10 del vespre

  • Compartir