• Compartir

“Los tres mosqueteros: D’Artagnan”
de Martin Bourboulon

27 d'abril de 2023

Aventures d’alt nivell

Arriba als cinemes una nova i trepidant adaptació del clàssic d’Alexandre Dumas, “Los tres mosqueteros: D’Artagnan”. Es tracta de la primera part d’un projecte desglossat en dues parts, la segona dels quals serà “Los tres mosqueteros: Milady”, dirigides ambdues per Martin Bourboulon i escrites pels guionistes Matthieu Delaporte i Alexandre de la Patellière. Aquest film francès comença amb un preàmbul noctàmbul amb una confusa escaramussa a conseqüència de la qual el jove D’Artagnan (François Civil) és donat per mort després d’intentar salvar una jove de ser segrestada.
La resurrecció de d’Artagnan és seguida de la seva arribada a París per intentar entrar, sense sort, en l’escola de mosqueters al servei del Rei. L’atzar farà que durant una persecució xoqui amb tres persones diferents que el reten a un duel a mort a hores convingudes. Quan arriba l’hora de batre’s successivament amb els seus dualistes descobrim que els tres oponents són els valents mosqueters Athos (Vincent Cassel), Porthos (Pio Marmaï) i Aramis (Romain Duris). Un incident fortuït que provocarà, al capdavall, la futura amistat de tots quatre.
Una camaraderia que s’acabarà de forjar a partir de la seva participació conjunta contra la guerra bruta que té lloc en el cor de França per desestabilitzar la monarquia a través d’estendre rumors sobre infidelitats de la Reina (Vicky Krieps) o les pressions al Rei (Louis Garrel) perquè declari la guerra als protestants de La Rochelle. Enmig d’aquest perillós i embolicat complot ordit pel cardenal Richelieu (Éric Ruf), amb connivència amb aliats com una pèrfida Milady de Winter (Eva Green), d’Artagnan coneixerà a Constance Bonacieux (Lyna Khoudri), dama de confiança de la Reina, de qui s’enamorarà perdudament.
La pel·lícula té un ritme accelerat amb una successió de fets i accions frenètics que converteix aquesta versió en una autèntica festa, un entreteniment de primer nivell. Una versió oportunament també més fosca, humida, densa i violenta que versions precedents. Una adaptació que aprofundeix el vessant més crepuscular del pietós Athos i es pren algunes llibertats envers l’original com convertir a Porthos en bisexual. “Els tres mosqueters” és un relat fundacional escrit fa prop de 200 anys que posa de nou en valor el seu gran potencial fulletonesc, d’aventura novel·lesca, amb ingredients tan perdurables com conspiracions, traïcions, intrigues de palau, amors, penyores, batusses a cop d’espasa i camaraderia.

  • Compartir