• Compartir

L’orígen dels petards i la festivitat de Sant Joan

23 de juny de 2023

Els petards són artefactes explosius petits que s’utilitzen amb finalitats recreatives o cerimonials i dissenyats per a produir un esclat fort i generar soroll.

L’origen dels petards es remunta a l’antiga Xina, on es van inventar fa més de mil anys. Es creu que inicialment es feien servir amb finalitats militars, però amb el temps es van convertir en elements festius i es van començar a usar en celebracions i esdeveniments especials.

La tradició de tirar petards durant la revetlla de Sant Joan està relacionada amb la festivitat de Sant Joan Baptista, que se celebra el 24 de juny. Aquesta festivitat té les seves arrels en les celebracions paganes del solstici d’estiu, en les quals s’encenien fogueres per a purificar i renovar el cicle de la vida.
Durant aquesta festivitat, especialment a Espanya i altres països de tradició hispana, la nit del dia 23, es duen a terme nombroses activitats com a fogueres, balls, menjars, focs artificials i sobretot, molts petards, els quals són llançats per a agregar emoció i alegria a la festivitat, així com per a espantar els mals esperits i simbolitzar la renovació i purificació del foc.

No obstant això, és important tenir precaució en manipular els petards, ja que poden ser perillosos si no s’utilitzen correctament. Es recomana seguir les regulacions i consells de seguretat establerts per les autoritats locals per a evitar accidents i lesions tant a les persones com als béns públics i privats.

  • Compartir