• Compartir

L’òpera ‘Ferides’ de Joel Bardolet, aquest diumenge a Vic en petit format

9 de juny de 2023

Des que va estrenar l’òpera Ferides a L’Atlàntida, ara fa dos anys aproximadament, l’objectiu de Jofre Bardolet era tornar-a representar. “Ho teníem al cap des d’aquella mateixa nit, amb l’emoció i la bona rebuda que va tenir.” El jove compositor i director d’orquestra de Vic ho farà realitat aquest diumenge, també a L’Atlàntida, i en una versió adaptada a petit format que permetrà que l’espectacle pugui fer gira. Marcarà també l’inici del cicle Clàssica Jove d’enguany, que s’allargarà fins al 21 de juliol.

La reducció principal es notarà en els músics: si en la versió original era una orquestra clàssica de més d’una trentena, ara serà un ensemble d’11 instrumentistes (quartet de corda, quintet de vent-fusta, trompa i trompeta). “Aquí tothom és solista, i el resultat m’agrada encara més”, diu Bardolet. Tampoc comptarà amb l’Orfeó Vigatà i la Coral Canigó sinó amb una formació més petita i també jove, el Noctes Cor de Cambra, de Barcelona, dirigit per l’osonenca Maria Mauri. “Un dels pilars del projecte Ferides és també donar suport a músics emergents, de la meva generació.” Les veus solistes seran les de Judit Muñoz, Joan Mas, Marina Torra, Joan Garcia Gomà, Ainhoa Aguilar i Lluís Vergés, la major part dels quals van ser també a la primera estrena.

Ferides situa el seu argument en l’època de la Guerra Civil, a partir d’un llibret de Pol Blancafort. Ara fa dos anys, Bardolet parlava d’ajudar “a crear consciència col·lectiva d’un episodi de la nostra història que sembla que haguem oblidat massa de pressa”. Posa l’accent en el “component tràgic” de fets com la marxa dels soldats, la separació de les famílies, o el dolor femení, “que sembla que quedi més amagat en una guerra”. Però amb un missatge “d’amor i de vida” al final, perquè Ferides vol ser “una oda a la llibertat”. Musicalment, ha retallat algun fragment en una feina “de compressió”.

Amb la nova versió, Ferides està a punt per sortir a recórrer altres escenaris. De moment, ja està previst representar-la a Barcelona el dia 8 de setembre, al Casino l’Aliança del Poblenou, i més endavant es farà al Teatre Cirvianum. Per ajudar a la representació de Barcelona, s’ha obert també una campanya de micromecenatge. I és que Bardolet recorda que tot això s’està fent “sense ajuts públics”.

  • Compartir