Aquest cap de setmana i fins dilluns, el Castell Nou de Llinars acollirà la 26a Fira dels Torrons. Tres dies plens de gastronomia, artesania i productes nadalencs. Dissabte i diumenge obrirà d’11 del matí a 9 de la nit i dilluns, d’11 del matí a 8 del vespre. La Fira és també un bon moment per passejar, mirar, remenar i trobar el detall per regalar aquest Nadal.
Originàriament la Fira es feia a la plaça dels Països Catalans, però amb la covid-19 es va traslladar al Castell Nou, on ha rebut la visita de gairebé 10.000 persones. La Fira tindrà una prèvia aquest divendres amb l’arribada, a les 6 de la tarda a la plaça de la Vila, de la Senyora Neula i el Senyor Galet, dos personatges que només surten per Nadal. Després de l’encesa de la il·luminació de Nadal, començarà una cercavila fins la plaça Santa Maria on es farà l’espectacle final i la presentació del conte de l’Home dels Nassos. Dissabte a les 5 de la tarda el senyor Galet i la senyora Neula faran un recorregut pel recinte.
Aquest any hi ha prevista la participació de 75 paradistes, dels quals 24 són del mateix poble de Llinars. La Fira aposta per artesanes i creatius de proximitat i quilòmetre zero.
Les parades de la Fira es repartiran pels voltants del Castell Nou aprofitant alguns dels espais que es troben dins del perímetre de l’edifici. Entre els paradistes hi haurà productes d’alimentació artesans com ratafia, xocolata, torrons, fruites, embotits i formatges de diversos productors. També hi haurà espai per a artesans de minillibres, figures de pessebre i tions, minerals, il·lustracions, productes fets a mà i de fusta, parades d’aromes, espelmes, roba amb zero residus i de cotó orgànic, complements o joieria i bijuteria.
Els professionals locals aprofitaran l’ocasió per oferir també els seus serveis: pilates i entrenaments personals, fisioteràpia, acupuntura, psicologia, nutrició, podologia i medicina estètica, teràpies naturals, naturopatia o idiomes, entre d’altres.
L’aposta per la gastronomia local passa pel producte estrella de la fira, els torrons artesans, però també per altres com pa cuit amb llenya, productes sense gluten ni lactosa, ratafia suau amb etiquetes d’edició limitada, cerveses artesanes o empanades i pizzes amb massa fresca.
El torró és el producte central de la Fira i cada dia es farà, a la sala noble del Castell Nou, un maridatge de torrons de Maurici Cot, i les pastisseries Esteve, Vallflorida i Sant Llehí i diferents caves, amb el somelier Xavier Bassa, i l’acompanyament d’una composició musical interpretada en directe amb un violoncel, creada a propòsit de cada producte presentat.
A la plaça de la Serradora hi haurà l’escenari on s’hi faran activitats paral·leles, mentre que a la Pineda s’hi podrà trobar la zona de les foodtrucks amb creps dolces i salades, plats gourmet, entrepans o patates fregides. En tres d’aquestes foodtrucks hi haurà una oferta per a persones celíaques i servei vegà.
També hi haurà una zona reservada per a la recollida selectiva de residus i una de lavabos. La fira es declara pet friendly (‘mascota amable’) i permetrà l’entrada en el recinte de persones amb animals de companyia. Els amos han de portar el gos lligat i netejar les deposicions i l’incompliment de la norma pot comportar sancions tipificades a l’ordenança municipal de civisme.
La fira ha incrementat els concerts que es faran al parc de la Serradora. Dissabte hi haurà els de G de Gospel, una agrupació formada pel Cor Gospel Llinars, Cor Gospel Cardedeu, Roc & Gospel i En Clau de Gospel de Vallromanes, sota la direcció de Gerson Gelabert i el dels barcelonis Die Krögers, que s’han convertit en una de les bandes emergents de l’escena independent catalana. L’endemà diumenge tocarà el torn de Northern Cellos, probablement l’únic quartet de violoncels elèctrics del país i un dels pocs d’Europa i Victor&Marky, un projecte de versions acústiques de diferents estils musicals. Per acabar, dilluns Noël Maya, músic del barri de Gràcia, farà un tribut a Gato Pérez, mentre que Andrés Acústic, amb versions del bandes com e Free, Neil Young, Creedence Clearwater Revival o U2 posarà punt final als concerts.
La programació de les activitats també n’ha inclòs per als més petits amb els tallers de pinta cares i el de treballem amb fusta i contes. En el taller Treballem la fusta, per a nens i nenes d’entre 3 i 8 anys, es faran petites creacions a partir de fusta pintada amb pintura ecològica. A Neu i Torrons s’explicaran contes de Nadal amb petits detalls que no han passat a la història, com que el primer tió es va constipar o que el caganer tenia un empatx de torrons.
La sala noble del Castell Nou acollirà tres tallers, amb places limitades. Un de creació de targetes de Nadal pintades amb aquarel·la i brodant sobre paper, un per crear un arbre de Nadal utilitzant la tècnica de macramé i un tercer per crear una corona de Nadal pintant sobre tela i donant-li un toc de textura amb un brodat.
Diumenge al vespre es tornarà a servir un brou amb pilota. L’única activitat que no es farà en el recinte del Castell Nou serà la representació de Procés per l’ombra d’un ruc, de Friedrich Dürrenmatt, que es farà al teatre auditori.