• Compartir

Festa de la Mongeta del Ganxet, a Llerona

25 de novembre de 2022

Les Antigues Escoles de Llerona acolliran aquest cap de setmana la Festa de la Mongeta del Ganxet, que arriba a l’11a edició amb més activitats que mai i tornant al format habitual després del parèntesi pandèmic. El programa s’ampliarà amb la incorporació de nous actes el dissabte a la tarda. Tot i això, el diumenge es mantindrà com la jornada central de la cita, concentrant clàssics com el Concurs de Cuina, la demostració culinària amb la cuinera Ada Parellada, de Granollers, i un espectacle de l’actor i humorista Joan Pera, entre d’altres.

“La Festa de la Mongeta del Ganxet ens posiciona com a poble però sobretot com a productors d’aquest llegum”, va destacar la regidora d’Agricultura i Medi Ambient de l’Ajuntament de les Franqueses, Sònia Tena, durant l’acte de presentació, que va tenir lloc aquest dimarts al restaurant Casa de la Mestra. També hi van assistir l’alcalde, Francesc Colomé, la presidenta del Consell del Poble de Llerona, Montse Vila, el productor de mongeta del ganxet Esteve Rodoreda, i Salvador Domínguez, representant del Camper Club Ganxet, que s’ha encarregat d’organitzar les activitats del dissabte a la tarda.

Festa de la Mongeta del Ganxet

El programa
El recinte de les Antigues Escoles obrirà portes dissabte a les 4 de la tarda amb un mercat de segona mà que aplegarà una seixantena de parades amb productes com ara roba, llibres, discos i joguines. A les 9 del vespre hi haurà un sopar popular i, en paral·lel, el Grup de Diables Els Encendraires farà un espectacle de foc. A partir de les 10 de la nit hi haurà música enllaunada a càrrec del col·lectiu Lola Van DJ Truck.

Diumenge a 2/4 de 10 del matí es farà la trobada de representants de la producció, la restauració i l’empresariat del sector agroalimentari. A 2/4 d’11 s’obrirà la Fira de Productes de Proximitat i Mongetes del Ganxet, que s’amenitzarà amb una cercavila i una ballada dels Gegants de les Franqueses. A les 11, Camper Club Ganxet obrirà la Font del Ganxet, i al mateix temps es començaran a preparar els plats del 10è Concurs de Cuina. Tot seguit, els Xics de Granollers celebraran una Jornada Castellera.

A les 12 del migdia es farà la tradicional batuda, garbellada i tria de mongetes. A 2/4 d’1 hi haurà una ballada de sardanes amb l’Associació Sardanistes Franquesins i la Cobla Premià, seguida del ball de l’Espolsada amb la Comissió de la Festa Major de Corró d’Avall. A 2/4 de 2 es farà un tast popular de mongetes.

A partir de 2/4 de 3 hi haurà animació per a totes les edats amb el Patge Ganxet A les 4 de la tarda es farà la demostració de cuina amb Ada Parellada, pas previ al lliurament de premis del Concurs de Cuina, a partir de 2/4 de 5. El primer premi estarà dotat amb un lot de mongetes del ganxet i 100 euros. El segon, amb el mateix lot de llegums i 60 euros. La festa s’acabarà a les 5 de la tarda amb un espectacle humorístic de Joan Pera.

Festa de la Mongeta del Ganxet

A Llerona, la collita de la mongeta del ganxet ha començat aquesta setmana. La previsió és que la producció sigui lleugerament inferior a la de l’any passat. “Enguany s’ha endarrerit per la manca d’aigua. La calor, a més, ha fet que les mongeteres perdessin molta flor. El vent d’aquests darrers dies ha jugat a favor nostre, però tot i això comptem que collirem menys mongetes que en un any normal”, va apuntar Rodoreda.

“Si hi ha un producte gastronòmic que representa les Franqueses, és la mongeta del ganxet. És l’or blanc del Vallès, un diamant que hem de preservar com sigui”, va observar Colomé. “Tot i la falta de pluja, que aquest any no ens ha afavorit, hem de trobar la manera que la mongeta del ganxet continuï donant nom a les Franqueses”, va afegir Vila.

Festa de la Mongeta del Ganxet
  • Compartir