• Compartir

L’infern a casa

Jordi Remolins
27 de gener de 2023

Hi ha moments en la vida que sempre recordarem on i de quina manera els hem viscut. La primera Copa d’Europa del Barça, els atemptats a les Torres Bessones de Nova York o la declaració exprés d’independència de Catalunya els tenim a la memòria, però també les nostres circumstàncies en aquelles dates. Per molts catalans també ho és la tarda del 17 d’agost de 2017, probablement la data en què el nom del nostre poble va quedar marcada per sempre a causa d’una cèl·lula terrorista originada a Ripoll per un imam vinculat amb el servei d’intel·ligència de l’Estat espanyol.

Aquell dia, com gairebé sempre, estava treballant i escoltant la ràdio alhora, a Sant Joan de les Abadesses. En arribar a Ripoll, on ja se sabia que els autors de l’atropellament de les Rambles hi tenien el seu domicili, un control policial vigilava la plaça del Corral i tots els vehicles que hi passàvem. En arribar a casa vaig anar a buscar la càmera de fotos per treure algun testimoni gràfic per enviar-lo a la redacció de Vic. A mesura que passaven les hores i els dies es va anar sabent més detalls de tot plegat. Ripoll es va convertir en un dels epicentres mundials de la informació d’aquell estiu, i els vilatans anàvem pel món com si una bola de demolició s’hagués estampat contra la nostra rutinària realitat. No em vull ni imaginar com ho devien viure els familiars de les víctimes, ni tampoc els dels nois radicalitzats.

Viure de tan de prop els dies posteriors als atemptats en van distorsionar l’assimilació dels fets, fins i tot trobant-me dins de la perifèria periodística. Afortunadament, periodistes com Anna Teixidor han fet des d’aleshores una tasca d’investigació que la premsa local no ha tingut la paciència o els recursos per realitzar. La reportera de TV3, autora del llibre Sense por de morir, ha estat en contacte amb l’entorn social més proper als nois de la cèl·lula, n’ha compilat i cronificat els fets i ha compost un relat que s’acosta de manera fidedigna a allò que va passar. Ara fa uns mesos Netflix va estrenar el documental dividit en tres parts anomenat 800 metros, la distància que va recórrer la furgoneta conduïda per Younnes mentre atropellava vianants que passejaven per la principal artèria turística de la capital catalana. Teixidor és l’ànima d’una minisèrie que s’aprofita de tota la feina feta prèviament per ella mateixa, i que serveix per entendre molts detalls que sovint han quedat camuflats darrere de la magnitud de la tragèdia.

  • Compartir