• Compartir

L’essència de bosc

Toni Juclà / sodecaminar@gmail.com
23 de novembre de 2021

Al menjador de casa sempre hi ha hagut plantes. De petit m’agradava mirar com la mare dedicava una bona estona a cuidar-les. En el record d’aquest moment a la casa hi radiava felicitat, perquè l’essència de l’alegria hi feia presència. Avui, i no sé si és per la cosa viscuda, necessito banyar-me amb aquesta essència cada dia, perquè és nutritiva i rehabilita, m’ajuda a arribar al final de la jornada amb la mateixa vitalitat que l’he començat. Durant l’època de bonança és fàcil passar hores amb les plantes, la terra i el bosc. Però quan arriba el final de la tardor i comença el fred, és molt més agradable estar a un lloc arrecerat i calent, tot i tenir la necessitat de sentir l’essència de la naturalesa.

Gràcies a ser una societat tecnològica i urbanita, amb les cases plenes d’artefactes que ens permeten estar-nos dies sencers sense haver de sortir-ne, podem deixar l’activitat exterior per un altre dia perquè estem ocupant el sofà cobert amb una manta, mirant una sèrie interessantíssima durant hores. I potser a l’hora d’aixecar-nos ens trobarem cansats, amb alguns dolors lleus a algunes parts del cos. Una fatiga semblant de la que patim molts dies després d’haver fet la jornada. Segurament això no és el mal del món, ni la molèstia més empipadora que puguem tenir, però no ens adonem que mentre tendim a viure desconnectats del medi natural, encasellats en caixes aïllades i separats de la terra, ens aparta de les condicions naturals del que som. Per això el cos ens avisa que no anem per bon camí. Així, quan tenim un dia de festa fugim tots cap a espais on l’estat natural de les coses predomina.

Diuen que els nostres avantpassats, els que van començar a viure en comunitats grans i estables, tots ben juntets, també se sentien cansats però no per falta d’activitat física, sinó simplement perquè es van adonar que donaven l’esquena al bosc. Per això van introduir el concepte jardí a les cases. Perquè la vida és molt millor quan estàs a prop de les plantes.
Tenim la necessitat de sentir l’essència del bosc, simplement perquè les plantes participen a fer l’aire net, a recarregar les piles dels que l’envolten, a facilitar l’harmonia de l’entorn i a amanyagar les feres. Per això és necessari tenir la naturalesa sempre a prop i com recomanen els vells savis: per estar bé viu al camp i si no, porta el camp a casa.

El més natural seria que passéssim tot el temps possible a l’aire lliure. Però no sempre és possible o és difícil de portar a terme avui en dia. Si podeu ompliu l’oficina o el taller i les escoles de plantes per l’alegria, us ajudaran a la creativitat i sobretot a la productivitat. I a casa tingueu pensaments a les finestres; a la cuina, una torratxa amb julivert; al menjador, un potos, una marquesa, una orquídia i un ram de sempre viva seca, i a l’entrada, una sansevièria per donar-vos la benvinguda com us mereixeu.

  • Compartir