• Compartir

L’espai d’exposicions del Castell de Montesquiu replanteja l’activitat al cap de vint anys

13 d'octubre de 2023

Al cap de vint anys d’haver començat a funcionar com a espai d’exposicions, la Cabanya del Castell de Montesquiu es replanteja. Continuarà acollint artistes, però a partir d’ara ho farà amb un fil conductor de totes les activitats, que serà el de la natura i l’entorn. Blai Marginedas i Anna Dot, coneguts per la seva trajectòria en la gestió cultural i la curadoria artística, es fan càrrec de la programació en aquest singular edifici situat al costat del castell, on el proper dia 21 d’octubre s’inaugurarà la primera exposició de la nova etapa.

La Cabanya “ha funcionat molt bé tot aquest temps”, explica Carles Àngel Hernández, director del Parc Natural del Castell de Montesquiu. Amb exposicions temporals que duraven un mes i es feien gairebé a demanda dels mateixos artistes que hi volien portar la seva obra. “Però tenia més sentit que es relacionés amb el que és el parc”, afirma. L’art i l’educació ambiental es donaran la mà en la nova etapa, que posarà l’objectiu en les escoles. Per això passarà d’estar només obert els caps de setmana a fer-ho també en dies feiners. I amb una idea “que tingui coherència i continuïtat”, de manera que el visitant “sàpiga què hi trobarà, encara que cada exposició sigui diferent”.

Aquesta és la feina de Marginedas i Dot, que entenen l’espai com una part més de l’oferta del parc i volen convidar-hi creadors que treballin a partir del seu entorn natural. I si pot ser, “de proximitat amb el territori”. Ho faran com a membres de Morir de Frío, un col·lectiu artístic que portava un temps en pausa en la seva activitat i que han rescatat per al nou encàrrec. Les exposicions tindran ara més durada, de tres mesos, coincidint amb els trimestres del curs escolar. I l’estiu es continuarà reservant als artistes locals, que exposen en el Bisaurart.

EL BOSC, DE NIT

L’artista i ambientòloga Paula Bruna és qui estrenarà l’etapa nova de la Cabanya. I ho farà amb “Mil ulls m’observen”, una exposició que utilitzarà com a matèria primera les fotografies obtingudes per una dotzena de càmeres de fototrampeig que el parc té instal·lades dins dels seus límits. “L’espai expositiu es convertirà en un bosc nocturn”, explica Dot. Amb els ulls dels animals “que quan tu entres al bosc, ells ja saben que ets allà encara que no els vegis”. Paula Bruna ja havia treballat el tema en el festival Art & Gavarres, i ara ha fet un pas més en aquesta línia, comptant amb la col·laboració del personal del Parc Natural del Castell de Montesquiu. L’exposició s’acompanyarà d’una activitat didàctica pensada per a les escoles. I tindrà un repte: enfosquir un espai que es caracteritza per la llum que hi entra per la seva gran arcada.

  • Compartir