L'Esbart Dansaire de Granollers celebra la seva 18a diada
  • Compartir

L’Esbart Dansaire de Granollers celebra la seva 18a diada

12 d'abril de 2024

L’Esbart Dansaire de Granollers celebrarà aquest dissabte l’Esbartiada que arriba a la divuitena edició. Es tracta de la diada de l’entitat, i d’una de les poques jornades en què els cinc grups que la formen poden ballar plegades a la ciutat.

Enguany sumarà 50 balladors i arriba carregada novetats tant pel que fa a danses com a complements visuals. “Fer l’Esbartiada és un repte que cada any afrontem amb molta il·lusió i amb moltes ganes. Sempre ens ve de gust sortir a ballar a plaça. Enguany, a més, tots els grups portaran novetats i això farà que sigui encara més especial”, destaca la presidenta de l’Esbart, Julieta Torrents.

Els actes de l’Esbartiada començaran a 1/4 de 2 del migdia amb l’ofrena floral als Jardins de Josep Sala, situats a la cantonada dels carrers Aragó i Magallanes.

Una imatge de l’Esbartiada de l’any 2014 / Ramon Ferrandis

L’acte central serà la ballada de tots els grups a la plaça de la Porxada, que començarà a les 6 de la tarda. Començaran les tres colles infantils, les Espardenyes, les Faixes i les Barretines. Les Faixes estrenaran enguany els complements del Ball de Peixateres. “Sortiran a ballar amb safates que simularan el peix fresc”, avança Torrents.

Quant a les colles d’adults, el Cos de Dansa reestrenarà el ball de La Disfressada de Sant Vicenç dels Horts, i els Veterans estrenaran El Cadril i la Jota de Reguers.

Participants en l’Esbartiada de l’any 2019 /Toni Torrillas

La Disfressada és una dansa molt exigent i molt complicada. Aprendre-la a ballar correctament i portar-la a plaça suposa tot un repte per a l’Esbart. Però això ens fa contents, perquè són justament aquesta mena de reptes els que ens ajuden a mantenir-nos sempre actius”, afirma la presidenta de l’entitat.

Després de ballar, els membres de l’Esbart faran un sopar de germanor a la Casa de Cultura Sant Francesc a partir de les 9 del vespre. A 2/4 de 10 començarà una gimcana amb proves repartides per diferents punts del centre de Granollers.

“Aquesta activitat solia ser un complement de la ballada, però ara feia alguns anys que no la portàvem a terme. Enguany la recuperem, i això és una bona notícia perquè vol dir que l’Esbartiada torna a la seva estructura habitual”, apunta Torrents. La jornada s’acabarà amb un ball a la sala Sant Francesc, un cop acabada la gimcana.

Més de 90 anys d’història

L’Esbart Dansaire de Granollers es va fundar l’any 1931 i, per tant ja té més de 90 anys d’història i ha centrat la seva activitat en les ballades de carrer a Granollers molt lligades a la festa major o l’Ascensió.

A partir de 1995, amb la incorporació del mestre Carles Morales, es treballa per transformar les ballades habituals en espectacles.

Es pot dir que Batecs va ser el primer espectacle pensar per a ser representat en un escenari i amb incorporació d’elements escènics. Es va començar a treballar l’any 1997.

Una imatge de l’Esbartiada de l’any 2022 / Julián vázquez

L’any 2003 va estrenar un nou espectacle de creació, Blaüncs, que va recuperar l’any passat per la festa major.

L’any 2006 va estrenar Eclèctic, que es va representar a 12 ciutats de Catalunya i Menorca.

L’any 2008 va estrenar Aleatori, amb diverses coreografies inspirades en una vintena de cançons escollides de Lluís Llach.

Ela següent estrena va ser A Granollers ballem! un espectacle de carrer que recull danses granollerines.

L’any 2014, el Cos de Dansa de l’Esbart Dansaire obté el tercer premi en el Festival de Música i Dansa de Cantonigròs. Va presentar a concurs les Corrandes, coreografia d’en Joan Serra i Aires de l’Ebre, de Carles Morales.

L’any 2017, els grups infantils de l’Esbart Dansaire van presentar l’espectacle Ballant al cel, com un estel.

  • Compartir