• Compartir

Les papallones d’Eduald Alabau

5 de gener de 2024

Nou centenars de papallones s’han instal·lat a la sala de temporals Agustí Casanova del Museu Etnogràfic de Ripoll, en una exposició de l’artista Eudald Alabau que embolcalla els visitants amb la màgia d’aquests insectes multicolors. Els tres objectius que es va plantejar Alabau a l’hora de muntar una experiència dels sentits tenen a veure amb el tarannà que ha pres la seva obra en etapa de maduresa.

Per un cantó, ha volgut fer apologia del reciclatge. “Tinc material acumulat des dels anys seixanta, entre pòsters, calendaris i revistes; o bé ho llençava al contenidor blau o bé ho aprofitava per donar-los nova vida”, diu l’artista ripollès, que efectivament ha convertit paper vell en “Papilio”, el muntatge que es mantindrà al Museu fins a l’últim diumenge de gener. A més ha aprofitat el fil conductor de la seva obra en la natura i el land art per inspirar-se en uns animals amb la voluntat de defensar-los. Finalment, ha interactuat amb l’espectador, animant-lo a mirar i observar per descobrir la proposta simètrica a través de les ales.

La mostra es completa amb unes crisàlides lluminoses que creen una fantasia de llum al fons de la sala i que ensenyen el procés natural fins a convertir-se en papallones pròpiament dites. La reutilització de papers i l’ús de diferents tècniques pictòriques que com a professor d’expressió plàstica ha conreat Alabau en la seva trajectòria no es vol quedar només en això. També anima els visitants a participar-hi creant les seves pròpies obres amb paper, cola i antenes que contribueixin a envair l’espai de papallones.

  • Compartir