• Compartir

Les formatgeries d’Osona i el Lluçanès triomfen al nou concurs de Girona

8 de març de 2024

Les formatgeries d’Osona i el Lluçanès van tenir una destacada presència dissabte passat en el Concurs de Formatges Artesans de Catalunya, en el marc de la primera edició del Fòrum del formatge artesà i català celebrada a Girona.

El Fòrum és una iniciativa de l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (Acrefa) amb la col·laboració de l’Associació de Formatges de Pastor. Acrefa, que havia col·laborat amb el Lactium de Vic fins fa dos anys, fa realitat, d’aquesta manera, un dels seus objectius: “Volíem crear la nostra pròpia fira. Ningú millor que nosaltres sap què busquem i què volem”, diu Cristina Majó, de la formatgeria Reixagó d’Olost i membre de la junta d’Acrefa.

S

Reixagó va ser, precisament, una de les formatgeries premiades al concurs gironí. Va obtenir un diploma d’or amb el Blau de Jutglar i una plata amb el Tou de Lluçanès. El blau de Reixagó ha anat recollint diferents premis els darrers mesos i Majó valora explícitament el premi de Girona per l’elevada competència que tenia. També van tornar amb un or (formatge Garrotxa) i una plata (iogurt grec) els representants de Làctics Ubach, de Santa Eugènia, mentre que Formatges d’Espinelves va ser reconegut amb la plata (El Miner) i el bronze (Serrat) en la categoria de formatge serrat de cabra de coagulació enzimàtica. El formatge Salvatge, de la Petita Ànima, d’Alpens, va ser reconegut amb la plata en la categoria de serrat de vaca, i el Madurat d’ovella de Mas Rovira, de Sora, amb un bronze entre els serrats d’ovella. Finalment, la Bauma va rebre una plata pel Santa Maria en la categoria d’ovella de coagulació làctia.

El Fòrum del formatge artesà de Girona ha celebrat la seva primera edició un mes i mig abans del Lactium de Vic, amb 15 edicions al darrere i que l’any passat va patir una reducció d’expositors, molts d’ells associats a Acrefa. Des de l’associació ho atribueixen a un canvi de plantejament de l’Ajuntament de Vic, organitzador del Lactium, que va incomodar els formatgers. Molts d’ells tornaran en aquesta edició, on es recuperarà el concurs de formatge artesà.

Majó explica que la fira de Girona s’ha fet a principis de març, precisament, per no coincidir amb altres fires i assegura que de la mateixa manera que la fira de Girona ha estat “un èxit” la voluntat de l’entitat és que totes les fires funcionin pel bé del sector.

  • Compartir