• Compartir

Les deesses de cada dona

Eulàlia Robert, directora de PNL Barcelona
8 de juny de 2022

Al seu llibre del mateix títol, Les deesses de cada dona, l’autora i psiquiatra junguiana Jean Shinoda Bolen fa una interessant revisió sobre la influència de deesses mitològiques de la Grècia clàssica a la nostra cultura. Ens proposa reflexions que ajuden a comprendre uns comportaments i unes conductes que podem reconèixer als nostres entorns familiars actuals.

Per què algunes dones valoren abans que res la família, la vida en parella i d’altres prefereixen una vida més independent i aspiren a la seva pròpia realització? Per què una dona es comporta, segons l’entorn, com una persona introvertida o extravertida?

Partint d’una introducció a les característiques de cadascuna de les set deesses de l’Olimp, Shinoda ens apropa a les diferents personalitats de cada deessa i els seus rols en relació amb altres déus i deesses de la mitologia grega.

-Àrtemis: deessa independent i autònoma, capaç de definir els seus propis objectius i assolir-los, defensora de dones i amant de la naturalesa, extravertida, intuïtiva i sensible. Podem reconèixer aquest arquetip en dones actives en la defensa de la natura i de situacions de desigualtat de gènere, en dones aventureres i esportistes.

-Atena: deessa independent, igualment extravertida, raonadora i emocional, amb capacitat de visió estratègica, hàbil establint aliances en entorns masculins, orientada a la resolució pràctica. Podem reconèixer aquest arquetip en dones que gestionen i dirigeixen projectes en entorns majoritàriament masculins.

-Hèstia: deessa introvertida, sensible, intuïtiva. Prefereix gaudir de la solitud, posseeix una gran capacitat per connectar amb el sentit més espiritual de la vida. Podem reconèixer aquest arquetip en dones que gaudeixen de la solitud, capaces de crear entorns tranquils, de reflexió i acolliment. Hèstia és la creadora de llar per excel·lència.

-Hera: deessa extravertida, sensible i emocional, amb capacitat per establir compromisos amb la seva parella de per vida. És la deessa del matrimoni. La fidelitat n’és un dels valors principals. Podem reconèixer Hera en dones que es converteixen en companyes inseparables que donen suport, escolten i assessoren les seves parelles.

-Demèter: és la deessa de la maternitat per excel·lència, també la deessa de les collites. Extravertida i sensible. Els seus valors són la cura i la nutrició. Podem reconèixer Demèter no només en la maternitat, sinó en professions que impliquen la cura i l’atenció cap a altres persones.

-Persèfone: deessa introvertida, emocional, curiosa, despreocupada, capaç de perdre’s fugint de la realitat. Aquestes característiques, però, fan que desenvolupi una gran capacitat d’adaptació i de saber sobreviure en entorns difícils i complexos. Va arribar a convertir-se en l’esposa d’Hades, déu de l’inframon. Podem reconèixer en nosaltres Persèfone?

-Afrodita: deessa extravertida i emocional. És la deessa que sap gaudir dels sentits, valora els plaers i la bellesa, és sensual i molt creativa. Podem observar Afrodita en dones que valoren la bellesa i l’art.

Segons Shinoda Bolen, com més complexa és una dona més probable és que tingui dins seu moltes deesses actives. La tasca, a títol personal, consisteix a aprendre a identificar aquests patrons psicològics que encara existeixen a la nostra psique col·lectiva i que heretem a través d’aprenentatges inconscients de models i pautes de creences i valors, que passen de generació en generació i que es van expressant a través de conductes i estratègies al llarg de la nostra vida.

La utilitat d’identificar les deesses actives a la nostra vida ens permet conèixer-nos millor, desidentificar-nos d’aquests patrons per poder-los utilitzar de forma harmònica i equilibrada i enriquir així les nostres capacitats.

Descobrim amb quines deesses ens identifiquem més i quines podem activar per disposar de més recursos.

  • Compartir