• Compartir

Les ciberestafes per al mòbil més perilloses de l’estiu

Tecnonews
14 de setembre de 2018

La nostra vida cada vegada està més lligada als nostres telèfons mòbils. Aquests aparells s’han convertit en una extensió més del nostre món, amb els quals accedim a pràcticament tot el que necessitem de forma immediata. Els hackers i ciberdelinqüents saben bé que atacant els telèfons de les persones es pot accedir a gran part de la seva privacitat, alhora que són una ‘eina molt eficaç’ per dur a terme estafes en línia.

Segrestos o robatoris des d’aplicacions per lligar

Al llarg de l’últim any hem detectat una forma peculiar per estafar persones que fan servir apps per lligar quan viatgen a l’estranger. Algunes de les versions de pagament d’aquestes aplicacions, com Tinder, permeten establir una geolocalització diferent de la real. D’aquesta manera, l’usuari pot entaular amistats amb persones en ciutats a les quals viatjarà abans d’haver arribat.
No obstant això, hi ha un risc important. Igual que amb qualsevol xarxa social la finalitat és conèixer en la vida real a altres persones, els riscos de segrest, robatori o extorsió augmenten quan es “desvirtualitza” a algú en un altre país.

Tot i que la principal recomanació és conèixer a aquestes persones en llocs públics, cal desconfiar també dels que tenen massa interès a convidar-nos a casa o un altre lloc més apartat. Hi ha xarxes de delinqüents que posen en contacte persones molt atractives amb les seves víctimes per fer-los creure que han lligat. Quan el romanç es torna en alguna cosa més ‘íntima’, els delinqüents droguen a les seves víctimes per robar-los absolutament tot el que tinguin a sobre.

Estafes en aplicacions de compravenda de segona mà

Durant l’estiu tendim a buscar i vendre molts productes de segona mà a apps com Vibbo o Wallapop. Gadgets per anar a la platja, material esportiu, maletes, llibres sobre turisme o per al curs vinent, i un llarguíssim etcètera d’objectes que busquem gairebé diàriament en aquestes apps abans d’anar de vacances.

És a dir, el nombre de persones que navega en aquestes apps augmenta molt en aquests dies. Una cosa que els cibercriminals poden aprofitar per fer, literalment, ‘agost’.

Per prevenir estafes en Wallapop o Vibbo, hauràs de seguir certes normes de seguretat com evitar els pagaments a la bestreta, llevat que els puguis realitzar a través de mètodes segurs com la plataforma Paypal o contra reemborsament. Dur a terme les transaccions en persona sempre que siguin possibles. Tenir cura de la seguretat dels teus dispositius i de les contrasenyes. Mantenir totes les comunicacions a través de la missatgeria interna de les plataformes.

Correus perquè confirmis quan seràs a casa per fer alguna revisió

Una altra de les tècniques més comunes durant l’estiu són les trucades i els mails de suposades operadores de telefonia o de companyies del gas, que es posen en contacte amb nosaltres per confirmar una visita d’inspecció rutinària.

Si vam rebre un correu electrònic amb enllaços per confirmar a quina hora estarem a casa per atendre una visita d’algun tècnic, és recomanable desconfiar. Per evitar disgustos, fixa’t en l’adreça web, en la redacció del text i en el disseny de l’email.

Si els logotips i colors corporatius no són els de l’empresa en qüestió, si l’enllaç no et porta al seu web habitual o si hi ha faltes d’ortografia o errors sintàctics, el més segur és que sigui un ‘phishing’ per robar les teves dades o per confirmar que no estàs a casa. En aquest cas, li estaries dient als ciberdelinqüents que l’habitatge no està vigilat i que és fàcil entrar-hi.

Wifis gratuïts que no ho són

Quan estem de viatge, solem connectar-nos a xarxes wifi gratuïtes en aeroports, restaurants, centres comercials, o hotels. No obstant això, cal desconfiar d’aquelles que estan en obert i que no demanen cap contrasenya, ja que qualsevol hacker podria crear una xarxa wifi i donar-li el nom del lloc en el qual estem.

D’aquesta manera, quan ens connectem a aquesta xarxa, en comptes de connectar-nos a internet (que fins i tot també podrem fer-ho perquè no tinguem dubtes de la veracitat de la xarxa) estarem ‘obrint les portes’ del nostre mòbil o ordinador al ciberdelinqüent. D’aquesta manera, tindrà accés a tot el que estiguem fent, a les nostres contrasenyes del correu electrònic, xarxes socials i fins i tot les d’accés a comptes bancaris.

La forma més segura de connectar-se a una xarxa pública és fer-ho per mitjà d’una xarxa privada virtual o VPN (per les seves sigles en anglès Virtual Private Network). D’aquesta manera tota la informació que es transmeti a internet estarà codificada i ningú hi tindrà accés.

  • Compartir