Aquest divendres és la festa de Santa Cecília, patrona de la música. Es va prendre com a data simbòlica per començar i per acabar els actes del 180è aniversari de l’Escola de Música de Vic, i també perquè la història ho avala: va ser al voltant d’aquests dies, el 18 de novembre de l’any 1844, quan l’Ajuntament de Vic va nomenar Jaume Solà com a director de la Banda Municipal i “professor públic”. Testimoni documental de la creació de la primera escola municipal de música, només superada en l’àmbit privat pel Conservatori del Liceu, que s’havia fundat sis anys abans.
Aquest cap de setmana es viuran dos actes únics. Dissabte, la que s’ha anomenat Ruta Coral proposa un passeig pels llocs de la ciutat on consta que hi ha hagut activitat de l’Escola de Música durant els seus 180 anys d’història. A cada un dels vuit indrets escollits, s’interpretarà una cançó tradicional harmonitzada per antics alumnes o professors del centre, que serà interpretada per cors de la ciutat: la Coral Canigó i el Cor Cabirol, l’Orfeó Vigatà, la Coral Brusquina, la Coral Xicalla, el Cor de la Universitat de Vic i les diferents formacions corals que viuen dins de l’actual Escola de Música i Conservatori de Vic (EMVic). La primera casa que va tenir l’escola va ser el convent de Sant Felip Neri, punt obligat del recorregut, tot i que per raons d’ordenació no serà el primer; es començarà pel Seminari a les 10 del matí, seguint cap a l’antiga església de la Santa Creu, avui Paranimf de la UVic, les cases Ricart, Bojons, Clariana i Serratosa i, finalment, l’esplanada de L’Atlàntida, on es reuniran tots els cors per interpretar Muntanyes regalades. “Senzill, lúdic i festiu, amb la cançó tradicional”, com ho defineix Albert Bardolet, actual director de l’EMVic.
El moment culminant arribarà diumenge a la tarda, a la sala Ramon Montanyà de L’Atlàntida, en un concert de dues sessions, a les 4 i a les 7 de la tarda. El repertori inclourà una estrena, la de la peça Kumbayà, obra del compositor Bernat Vivancos –resident a Rupit–, a qui se li fa fer l’encàrrec. L’obra que va entregar, amb el títol de Kumbayà, té més de tres quarts d’hora de durada, en total, i diumenge se’n farà una part, basada en la cançó tradicional russa La balalaica. La va traduir i adaptar per primer cop al català un dels grans pedagogs de l’EMVic, Joaquim Maideu. “I per tant, té tot el sentit”, diu Bardolet. “El conjunt de l’obra és preciós, crea un clima de pau i serenor, i farem per manera d’interpretar-la sencera tan aviat com es pugui.” Abans, s’hauran interpretat obres d’antics directors de l’Escola de Música des de finals del segle XIX (Lluís G. Jordà) fins a l’actualitat (Josep Baucells) passant entre d’altres per Joan B. Espadaler, Rafael Subirachs o Santi Riera. Tres peces de Beethoven, Mendelssohn i Copland precediran el moment àlgid final. En el concert hi intervindran 135 veus blanques de cors infantils, unes dues-centes de cors d’adults osonencs, i una orquestra amb alumnes actuals, professors i antics alumnes, a més dels solistes Ferran Albrich (baríton) i Laura Vila (mezzosoprano), tots ells dirigits per Lluís Vilamajó.