• Compartir

L’antiga fàbrica de Can Grau, a les Masies de Roda, es consolida com a laboratori de creació al cap de dos anys

6 de juny de 2024

Cardant Cultura va néixer d’una necessitat. “Faltaven espais per crear”, explica l’editora Mar Carrera. Un lloc amb moltes sales, que no calia que fossin de luxe sinó funcionals. I tot va anar cristal·litzant ara fa dos anys al voltant d’una antiga fàbrica de filatura inactiva des de principis dels anys 90, la de Can Grau, al terme de les Masies de Roda. L’empresa Anigami va fer de motor del projecte, i al darrere d’ells, la gran factoria escènica que és La Fura dels Baus, per a qui treballen, i la consultoria social Disseny Integral de Projectes. I s’hi van anar sumant agents de la cultura. Un dels primers, Pol·len Edicions, de Mar Carrera. I avui ja són vuit participants, estructurats en forma de cooperativa, que han fet realitat una petita utopia. “Per aquí ja hi han passat fins a 19 companyies i artistes”, diu Carrera.

Cardant Cultura celebrarà el segon aniversari amb un conjunt d’activitats des d’ara fins a final de juliol que s’obriran al públic sota el títol d’Estiu a Can Grau. La primera serà el proper dia 15 de juny, amb un concert del cantant Lluís Gavaldà (Els Pets) i el pianista Joan Pau Chávez. L’agenda inclou també les actuacions de Tremendu, la ballarina Joana Rañé i la companyia de dansa LaFonte Cia, contacontes i, per tancar, un nou concert amb Santi Eizaguirre. Cada divendres i dissabte, Can Grau obrirà les portes “perquè la gent pugui gaudir d’aquest refugi climàtic”, diu Mar Carrera. Cada setmana hi haurà tallers en què es treballaran temes diversos, des de la confecció d’un escape room tecnològic fins a la creació d’un curt documental amb la productora La Kaseta, passant per un petit espectacle amb La Fura dels Baus.

Can Grau havia de ser només un laboratori creatiu, però la seva mateixa dinàmica ha portat a afegir-hi l’exhibició d’allò que s’ha treballat a les antigues naus. Els mesos de primavera són de màxima activitat, i ara mateix hi ha quatre processos creatius que s’hi couen, els del cantautor Guillem Roma, el dibuixant Toni Ortiz, els artistes de circ de la companyia Flying Pikmis (residents permanents) o l’actor Ramon Villegas. “Nosaltres volem difondre la cultura en qualsevol vessant, tot creador sap que aquí és casa seva, una fàbrica per experimentar”, explica Pep Padrós, d’Anigami. Precisament ells són els impulsors d’una altra iniciativa que passarà a Can Grau al mes d’octubre: el Festival d’Arts Aèries, que arribarà a la tercera edició. El lloguer dels espais dona vida a la cooperativa, tot i que també hi ha casos en què els artistes ho compensen fent una actuació per als socis, que ara mateix ja s’acosten als dos-cents. Per assistir a un sol espectacle ha creat la fórmula del soci temporal.

Can Grau ha canviat d’aspecte en els dos anys que porta funcionant. “Quan vam obrir la porta, excepte les màquines que les havien tret, era com si la fàbrica s’hagués parat el dia abans”, recorda Ricard Vilaregut, un altre dels impulsors de Cardant Cultura. Ara s’han anat adequant espais per a cada necessitat, des dels més alts on treballa la gent de circ fins als més petits, incloses les oficines. “Anem reconstruint i recuperant, mantenint l’essència de fàbrica i pensant que es puguin emmotllar a qualsevol necessitat.” Entre els projectes de futur, hi ha el d’acollir també residències literàries d’escriptors.

Cardant Cultura ha sumat des que va començar les incorporacions de la Fundació Miquel Martí i Pol, Voraviu (productora del festival Cantilafont al Lluçanès), l’ADFO (Associació de Diversitat Funcional d’Osona) o la cooperativa de serveis de llum i so Punch.

  • Compartir