• Compartir

L’alba i el sol

Toni Juclà
3 de maig de 2019

Vaig conèixer l’alba quan amb els pares fèiem un viatge amb cotxe, d’aquells que t’has de llevar d’hora per arribar a l’hora al lloc. Assegut al darrere, amb una manta i molta mandra. Fer el viatge en silenci, observant a l’horitzó una llum que empenyia la foscor. La percepció de sentir el temps parat al teu voltant, només la potència del nou dia que es feia camí. De més gran la vaig tornar a trobar, però aquest cop des d’un altre punt de vista. Era després d’una nit de festa, que l’alba m’acompanyava a dormir, era l’alliberament d’uns moments de bogeria nocturna, era la pau en el silenci.

I ara, sempre que puc, o potser dir sempre que el cos s’activa abans l’alba no faci presència, m’enfilo en algun punt elevat del poble per contemplar-la. El primer benefici que m’aporta és que el dia es fa més llarg i més intens per viure’l. Caminar ben d’hora per viure el naixement del dia, la fina línia de llum que es percep a l’horitzó, gaudir com el dia guanya terreny a la foscor de la nit. És un instant de pau, un esdevenir la nova vida, sentir de sobte els ocells com refilen. Veure i sentir la presència d’altres animals que fa la sensació que s’han despertat en aquell precís instant. I de sobte, allà darrere de les muntanyes la llum s’intensifica, l’aparició del sol és imminent.

Comença a il·luminar i escalfar la nova jornada, perquè és en aquest moment que la sensació de càrrega energètica solar és més assumible i menys agressiva que la que podem percebre als volts de migdia, quan la presència del sol és intensa. A l’alba pots mirar el sol a la cara, aguantar per un instant la seva presència. És el moment de practicar l’agraïment per la seva llum, per la seva escalfor. És el moment de sentir-te present en cos i esperit. Són instants increïblement humils i senzills, que no necessites res ni ningú. Només ser-ne conscient a l’encontre amb un fet natural, i que passa tant si hi ets com si no. La trobada amb l’alba per carregar les bateries de bon funcionament i harmonia per la jornada que es presenta. Recorda que no et cal gaire cosa per gaudir del nou dia: buscar un punt on observis l’horitzó, asseure’t o estar dret en espera de l’arribada de l’alba, obrir els ulls, respirar profundament, buscar el punt més lluminós d’on apareixerà el sol, desitjar-li bon dia i agrair-li la seva presència durant la nova jornada. Tenim de costum rentar-nos amb aigua cada matí, potser també hauríem d’agafar l’hàbit de banyar-nos amb l’energia del nou dia.

  • Compartir