La trobada gegantera engega els actes del Corpus de la Garriga
  • Compartir

La trobada gegantera engega els actes del Corpus de la Garriga

2 de juny de 2023

La 32a edició de la trobada gegantera serà la primera cita amb la cultura popular al carrer d’aquests dies de Corpus a la Garriga. Per primer cop, la diada se celebrarà el dissabte a la tarda i no diumenge al migdia, com era habitual.

Els gegants de la Garriga rebran la visita de vuit colles. Les d’Aiguafreda, Gualba, Castellterçol, les Borges del Camp, Poble Nou de Manresa, Olesa de Montserrat, Sant Hilari Sacalm i Piera.

A 2/4 de 6 de la tarda, es farà la plantada a la plaça de Can Dachs. Mitja hora després, arrencarà la cercavila pels carrer Centre, Sant Ramon, Cardedeu, plaça del Silenci, Passeig, carrer Mina i Banys fins a arribar a la plaça de l’Església, on hi haurà la ballada final.L

La festa de Corpus a la Garriga manté l’aposta iniciada l’any passat per donar protagonisme a la cultura popular que estarà present en tots els actes.

S’enceten aquest divendres amb la conferència “El Corpus Christi, element clau per la identitat festiva catalana”, que es farà a les 8 del vespre a la seu de la Fundació Maurí, al carrer Cardedeu.

Dissabte a la tarda, hi haurà la inauguració de l’exposició “Corpus 2023” amb cartells del 37è concurs i els treballs que han fet les escoles per a la creació de les seves catifes florals.

També la trobada gegantera, l’acte que històricament ha donat el tret de sortida a la setmana de Corpus.

Enguany, les entitats de cultura popular fan un pas més amb l’estrena de la Federació de Balls Populars de la Garriga l’Enremada que aplega el Front Diabòlic, Grallagarriga, la colla gegantera, el Ball de Cintes de la Garriga, el Ball de Gitanes de la Garriga i Agrupació Sardanista.

“El Corpus no és només diumenge, que és el dia important. Hem creat diversos actes on la cultura popular hi estigui present”, deia Carles Riba, en la presentació d’aquest dijous.

“L’any passat va ser un banc de proves, Sabíem que aniria bé. Va agradar i vam posar un precedent perquè això es quedi i per aconseguir-ho cal creure-s’ho, fer-ho bé i trobar un lloc dins de la festa. Es tracta de fer patrimoni”, valorava Riba.

Més enllà de la trobada gegantera de dissabte, dijous que ve hi haurà el lluïment del seguici festiu després de la missa solemne; divendres, balls populars i sardanes; dissabte, balls populars i sardanes, i diumenge, matinades amb els grallers, l’ou com balla, al migdia, i el ball de cintes i altres balls, a la tarda. Al vespre, les entitats de cultura popular obriran la processó, que tancarà la jornada.

La processó tanca la celebració del Corpus/Ramon Ferrandis

BON ANY DE CLAVELLS

La d’aquest any serà una edició amb una gran quantitat de clavells. A diferència d’altres anys, no caldrà recórrer a flors alternatives i els clavells seran els grans dominadors a la trentena de catifes que embelliran els carrers del centre del poble.

“Tot serà clavell. N’hi haurà molt”, celebrava Enric Marata, president de l’Associació Cultural Corpus la Garriga.

Es completaran amb altres elements habituals com l’esclòfia d’arròs, poda de bruc o xiprer o la terra. Com en els darrers anys, els clavells es compren a Múrcia. “El clavell forma part de la nostra festa de Corpus, és la nostra flor principal”, recordava.

Les catifes de flors són el gran atractiu del Corpus de la Garriga. Aquest any tornen a tenir molts clavells/Griselda Escrigas

Entre la trentena de catifes, n’hi haurà dues d’entitats esportives del poble que celebren els seus aniversaris. Són les de l’Olímpic la Garriga, que arriba als 75 anys, i la de l’Handbol la Garriga. També repetirà l’ONCE, que es va estrenar l’any passat. “S’ho van passar tant bé que ens han demanat tornar.”

A banda, s’han programat els concerts de Guillem Roma, divendres vinent, i Joan Garriga, dissabte 10.

  • Compartir