• Compartir

La Trobada de Teatre d’Osona estrena a Centelles el muntatge d’Arnold Wesker amb actors de diferents grups

3 de novembre de 2023

L’escenari del Casal Francesc Macià s’ha convertit aquests dies en la cuina d’un gran restaurant. Els que hi desfilen, però, no són xefs amb estrelles sinó els 23 actors i actrius que protagonitzen La cuina, l’obra teatral que s’estrena enguany amb motiu de la Trobada de Teatre d’Osona. Les tres representacions que se’n faran són la proposta més destacada d’un cap de setmana que Centelles acull des de l’any 2001 i que aplega bona part del món teatral de la comarca.

La cuina és un text del dramaturg anglès Arnold Wesker (1934-2016) que es va escollir a proposta de Jordi Arqués, que en va assumir la direcció. “És un text que feia temps que tenia al cap, una obra que es va escriure l’any 1957 però que és molt actual”, diu el director. La dificultat principal era l’extens repartiment que demana, amb 32 personatges que en la versió que n’ha dirigit passen a ser 23. Wesker, contemporani d’altres grans autors anglesos com el Nobel Harold Pinter, va obtenir amb aquesta obra el seu primer gran èxit. La va crear a partir de la seva pròpia experiència quan va estar treballant a la cuina d’un gran hotel, i aquest marc esdevé el fil conductor de tota l’obra. “De fet, La cuina no té una única trama, és com si l’autor tragués la façana del restaurant perquè tots nosaltres puguem veure el que hi passa a dins”, explica Arqués. Els protagonistes són tots els 23 personatges que cohabiten en aquest espai per on passen amb les seves vides, amb les penes i alegries. I on s’ho passen bé. “Parla del proletariat, de la feina, que vivim poc i treballem massa… és una cuina però podria ser una oficina o una fàbrica.” Els que donaran vida a La cuina són gent del món teatral, “amateurs o professionals”, de diferents procedències dins d’Osona. “Se’ls proposta de participar en aquest projecte i la resposta sempre és un sí”, diu el director, que s’ha encarregat ell mateix d’adaptar el text i renovar la traducció de La cuina que ja hi havia en català. L’estrena serà aquest divendres a les 9 del vespre, dissabte es repetirà a la mateixa hora i diumenge, a les 6 de la tarda.

Després de cada representació, a la sala petita de La Violeta, hi haurà com és habitual també una sessió de cafè-teatre. Un muntatge de petit format que en aquest cas és Besos, de Carles Alberola i Roberto Garcia, sota la direcció de Xevi Font. “Besos, no és un musical encara que hi ha algunes cançons dels anys 70 i 80”, va explicar Jusi Ruiz, del grup centellenc El Triquet, el dia de la presentació de la trobada. Del que parla, sobretot, és “d’amor i desamor”, a través de deu personatges. El programa d’actes del cap de setmana es completa amb el taller familiar de teatre Emmascara’t de teatre, que tindrà lloc diumenge al matí a la pista del Casal Francesc Macià.

La Trobada de Teatre d’Osona s’organitza amb el suport de l’Ajuntament i la coordinació d’un dels grups centellencs, Pierrot Teatre. Després d’unes primeres edicions itinerants, impulsades des de la desapareguda Coordinadora de Grups Amateurs de Teatre, l’esdeveniment es va establir a Centelles de forma definitiva l’any 2001. “És una mostra de la implicació de Centelles en el món teatral, i vol acostar públic jove a aquesta dinàmica”, va dir en la presentació l’alcalde, Josep Paré.

  • Compartir