• Compartir

La temporada de Tonis arrenca a Taradell

12 de gener de 2024

“La societat està canviant, i també canviaran les festes dels Tonis”, reflexionava Josep Preseguer, president dels Tonis de Taradell, dilluns durant l’acte de presentació d’una nova edició de la Festa dels Tres Tombs, que enceta la temporada de Tonis a la comarca.

Taradell viurà la seva emblemàtica festa, però ho farà d’una manera diferent a la dels darrers anys: “Hi haurà cent carros al carrer però no enganxats”, explicava Preseguer. Alguns dels motius són la manca d’animals, les noves exigències en el transport d’aquests o el fet d’haver de tenir formació per portar-los. D’aquesta manera molts dels carros que es conserven a l’Alzinar de la Roca es podran veure a diferents punts del poble, però no enganxats ni tirats per animals.

I és que l’aposta i el futur dels Tonis és “treure, ensenyar i preservar el patrimoni rural i el benestar dels animals”, tal com va explicar Josep Subirana, un dels veterinaris que ha elaborat la guia d’actuació per al bon funcionament dels Tres Tombs i altres concentracions de naturalesa similar amb èquids a Catalunya, que el Departament d’Agricultura de la Generalitat ha presentat aquesta setmana. Preseguer té clar que “en un món on el benestar animal és prioritat, la Festa dels Tonis s’ha hagut d’adaptar als nous temps per continuar mantenint viva la tradició responent a les noves demandes socials”. De fet, els Tonis de Taradell ja van ser pioners a aplicar un protocol de benestar animal, fa cinc anys, en col·laboració amb la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA). Intentem fer les coses ben fetes, creiem que cada poble ha de tenir el seu protocol”, afirmen.

En el programa d’enguany, no s’anomena el passant dels Tres Tombs sinó simplement la benedicció d’animals. Subiranas té clar que “per mantenir la festa s’ha d’apostar pels carros que aportin un valor patrimonial, i separar-ne la resta”. Els abanderats d’enguany seran Carola Danés, Mercè Garay i Josep Masgrau.

Els Tonis de Taradell van ser declarats Festa Tradicional d’Interès Nacional l’any 2011 i Preseguer té clar que hi ha elements que “no s’han de tocar”. Per exemple, les tradicionals fogueres de Sant Antoni o el tast del porc, que es farà dissabte a la tarda als jardins de Can Costa, o els panets de Sant Antoni. Durant el cap de setmana també es faran xerrades, com divendres la de Carles Navarra sobre cavall i salut, o dissabte, amb la presència de l’Associació de Tracció Animal de Catalunya.

La vinya, eix central de la festa

Enguany la temàtica de la festa estarà relacionada amb la vinya. Per aquest motiu s’han programat diversos actes entorn d’aquest tema com l’hora del conte de la biblioteca amb Contes d’aixafar raïm (divendres a 2/4 de 7 de la tarda) i a continuació el taller infantil de pintura amb vi, a Can Costa. El concurs d’aparadors també se centrarà en aquesta temàtica així com l’exposició, que s’inaugurarà dissabte a les 5 de la tarda amb el nom de “La vinya a Taradell”.

Joan Morales, pregoner

El director de la revista Descobrir Catalunya, Joan Morales, serà el pregoner de la Festa dels Tonis 2024 en un acte que començarà a les 6 de la tarda a la sala gran de Can Costa i que servirà per donar el tret de sortida oficial a la Festa dels Tonis de Taradell. Durant l’acte es coneixerà el nou hereu de Taradell (hi ha quatre candidats: Abel Pérez, Jordi Coma, Eloi Sañé i Eduard Tenes). També hi haurà les actuacions de l’Escola de Música i de l’Esbart Sant Genís de Taradell.

El Museu de la Vida Rural, Toni d’Honor

En el decurs de l’acte de dissabte a la tarda també es lliuraran els reconeixements al Toni d’Honor –a una persona, empresa, associació o institució que a través del seu treball difongui els elements patrimonials i culturals del territori català–, que serà per al Museu Vida Rural d’Espluga de Francolí, i al Convidat d’Honor –una persona que fomenti la cultura i els valors de la terra o del món rual–, guardó que atorgaran a Albert López, tècnic de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

  • Compartir