La jove Blanka Wysocka, reina Gran Talla del 2003 a Mollet
  • Compartir

La talla no importa

7 de febrer de 2023

El 2003 tenia 22 anys, feia 1,71 metres d’alçada, gastava una talla 48, tenia unes mides de 113-98-113, els ulls blaus i els cabells rossos. És allò que va valorar el jurat per proclamar Blanka Wysocka com a Miss Talla Gran entre 15 candidates més, a més d’emportar-se també el premi a l’elegància. Nascuda a Varsòvia (Polònia) i llavors veïna de Mollet des de feia 12 anys, la Blanka desprenia una simpatia que s’encomanava i era volgudament activa. A més de la seva feina com a secretària de direcció i traductora, la jove col·laborava a programes de Ràdio Mollet i havia participat en alguns grups de teatre de la ciutat, com ara els Ni Sucre Ni Farina. Wysocka va ser coronada com a reina de les talles grans a l’Hotel Princesa Sofia de Barcelona.

Blanka Wysocka, Miss Talla Gran i premi a l'elegància a Mollet el 2003 / Ramon Ferrandis
Blanka Wysocka, Miss Talla Gran i premi a l’elegància a Mollet el 2003 / Ramon Ferrandis

El concurs Reina Gran Talla es va crear pels periodistes Inés Fernández Bello i Josep Maria Romaguera el 1993. Al cap de 10 anys estava més que consolidat quan el va guanyar Wysocka, però encara no havia arrelat el missatge que no calia avergonyir-se per vestir qualsevol mida de talla. De fet, no va ser fins al 2016 que Sports Illustrated va utilitzar “una model normal”, segons la definició de la revista, per omplir la portada del número dedicat a banyadors, el Swimsuit. Ashley Graham, a 27 anys, era la protagonista d’aquesta portada.

Portada d”Sports Illustrated’ del 2016 protagonitzada per Ashley Graham

Però només una portada no fa estiu i per això les models normals, és a dir les que tenen els paràmetres de més de la meitat de la població, continuen reivindicant periòdicament el seu espai als centres de decisió de la moda.

“La societat i la moda discriminen, aplicant uns criteris que no són reals, i hem de tendir a la normalització de les talles. Crec que no ens mereixem això per part dels fabricants”, explicava Wysocka a EL 9 NOU al 2003. I insistia en que calia cuidar-se, molt abans que la dictadura de les xarxes socials fes estralls entre tants adolescents: “Allò més important és la salut, i per això ningú no s’ha de posar a fer una dieta estricta que els pugui causar transtorns alimentaris; és millor que explotin altres parts dels seu cos i de la seva personalitat”. Des de fa una mica més de vuit anys, Blanka Wysocka treballa com a assistent del CEO d’una empresa de manteniment ferroviari a Madrid.

  • Compartir