• Compartir

La Prèvia del Medieval, aquest cap de setmana a Vic

2 de desembre de 2022

Conscients que el perfil de visitant del Mercat Medieval –que viurà la 26a edició entre els propers dies 8 i 11 de desembre– no té com a prioritat endinsar-se en la història pròpiament medieval de Vic i que una part de la ciutadania pot no sentir-se prou connectada amb aquesta cita multitudinària, l’Ajuntament s’ha proposat de complementar la fira amb una proposta prèvia, adreçada al públic local i comarcal, per ajudar-lo a redescobrir el patrimoni medieval que atresora la ciutat. La iniciativa, apuntada l’any passat com una hipotètica Setmana Medieval, pren forma sota el nom de La Prèvia del Medieval i amb un programa independent de la fira. Va arrencar aquest dijous i s’allargarà fins diumenge.


La Regidoria de Fires i Mercats fa aquesta aposta de bracet, sobretot, del Museu d’Art Medieval, el MEV, un equipament que atresora una de les col·leccions d’art medieval més importants del món però que, precisament, acostumava a passar desapercebut per al gran públic del Medieval. Aquesta primera edició inclourà una vintena de propostes pensades perquè “la gent de Vic i comarca es facin seu el coneixement medieval de la ciutat”, destacava en la presentació el regidor de Fires i Mercats, Titi Roca. Un seguit de propostes “de qualitat i veracitat, que combinaran ludisme i coneixement i que ha comptat amb la participació de diferents agents culturals de Vic”, remarcava el director del MEV, Oriol Picas. Totes les activitats tenen un caràcter gratuït, però en algunes cal inscripció prèvia com un taller de cal·ligrafia, la visita “Avui, fa mil anys” o una ruta guiada pels portals medievals. L’encant afegit de cada proposta rau en el fet que s’organitzaran en espais d’origen medieval, com la plaça de Malla, la de la Pietat, les muralles de Pere III, el mateix MEV o el castell dels Montcada.


Les activitats busquen captar diferents perfils de públics, des del més familiar –amb jocs– fins al més pròpiament cultural, amb xerrades, visites guiades o l’acció que ha concebut La Clota amb La Deriva Medieval. També s’hi han sumat diferents restaurants de dins i fora de la ciutat, que oferiran aquests dies menús inspirats en plats d’origen medieval. Diumenge dia 4, a més, es podrà viure una preestrena de La trifulga de l’Altarriba, el nou muntatge teatral de carrer dirigit per Pep Simon, que rememora un assalt que va viure la ciutat al segle XV.

Mercat Medieval de Vic

Vic acollirà una nova edició del Mercat Medieval amb una variada proposta d’activitats culturals per viure el passat medieval. Els carrers del centre històric de Vic tornaran a l’època medieval del 8 a l’11 de desembre. L’edició d’enguany comptarà amb més de 380 parades provinents de les quatre províncies de Catalunya, Espanya, França i Portugal. També hi haurà ofertes de menjar i tavernes, en quatre zones diferenciades. A més d’oferta comercial, també hi haurà activitats lúdiques per a totes les edats. El moment més important de la fira serà la representació teatral de l’episodi de La Trifulga de l’Altarriba.


  • Compartir