• Compartir

‘La odisea de los giles’, de Sebastián Borensztein

Joan Salvany
1 de gener de 2020

Divertits antiherois i justiciers en aquesta pel·lícula dirigida per Sebastián Borensztein. El realitzador canvia completament de registre respecte al seu anterior llargmetratge (Capitán Kóblic) i, en aquesta ocasió, proposa una comèdia negra, amb dosis de drama i atracaments, protagonitzada per un grup de fascinants personatges, de diferent classe social, que tindran el valor d’enfrontar-se als grans poders per recuperar el somni que els van robar. Humor, suspens i crítica social es troben al voltant d’un desgavellat pla, que sota un to gambirot i cínic, aborda la tragèdia que van viure milions d’argentins. El guanyador del Goya Ricardo Darín (El amor menos pensado) i el seu fill Chino Darín (Durante la tormenta) comparteixen plans per primera vegada a La odisea de los giles, èxit de taquilla en el seu país d’origen, que adapta la premiada novel·la d’Eduardo Sacheri.

L’Argentina, finals de 2001. Els veïns d’un poble proper a Buenos Aires decideixen invertir els seus estalvis per reflotar una cooperativa agrícola que, segons creuen, els canviarà la vida. No obstant això, són estafats per un advocat sense escrúpols i un banquet corrupte que, conscients de la crisi i el corralito que s’acosta, es queden els seus diners.

Liderats per Perlassi, una llegenda del futbol local, ordiran un minuciós pla per prendre’s la justícia per la seva mà i recuperar el que els pertany. A l’Argentina es coneix com a gil algú les bones intencions del qual el fan pecar en ocasions d’ingenu o confiat. Un grup d’aquest tipus de persones, estafades pels bancs a l’albor del corralito de 2001, es converteixen en divertits antiherois i justiciers en aquesta pel·lícula. Completen el repartiment encapçalat per Ricardo i Chino Darín Luis Brandoni (El cuento de las comadrejas) i Rita Cortese (Relatos salvajes) i confirmen l’èxit del seu passi per Sant Sebastià i L’Havana.

  • Compartir