Fragment de l'estudi per al cartell d'Anís del Mono, de l'artista Ramon Casas (1866-1932)
  • Compartir

La mona de Pasqua

5 d'abril de 2024

De bell nou, dilluns passat vam tornar a ser al dia de la mona: un pastís típic de la nostra reposteria, que ve a cloure la norma del dejuni quaresmal. Dilluns de Pasqua és un dia festiu a moltes regions espanyoles. Motiu de més, doncs, per reviure la tradició familiar de compartir un dinar de germanor, regat amb l’escuma del nostre fantàstic cava.

Es diu que el mot de ‘mona’ ve del món àrab, present als nostres verals des del segle VIII fins l’expulsió de l’any 1609. Munna o mouna venia a ser una exquisidesa que els musulmans regalaven als amos. Solia fer-se amb xocolata, essent el padrí qui l’obsequiava al fillol en sortir de missa el dia de la Pasqua. Llavors, tota la família se n’anava a fer un bon tiberi al camp i no hi faltava de res: costelles de xai o conill a la brasa, paella, vi, fruita i licors. Primer de tot,  tenia forma d’ou, esclafat al front d’algun parent. Amb el pas del temps, s’ha anat sofisticant.

La conjuntura econòmica que ens toca viure sovint (guardiola de les pensions, preu de la llum, dèficit públic i IPC, bàsicament) i la política del planeta (amb conflictes a Ucraïna o Gaza, entre d’altres, i la revifalla de formacions ultradretanes i xenòfobes) passa per moments prou convulsos. Sempre, però, tenim el recurs de citar la cantarella del “a les penes, punyalades“. Que mai no ens manqui el goig de viure. Fem per recuperar una plena normalitat. De fet, la cito en cursiva, en amagar un rerefons prou dens.  Exigim als nostres governants que lluitin aferrissadament per assolir la plena concòrdia entre els pobles. 

Té més paraules un petricó de vi que un missal en llatí. El petricó, també anomenat porró, equivalia a un quart de litre. Per contra, el missal de la litúrgia prevaticana era un llibre gruixut i plumbi, amb un munt de pàgines. Per tant, ja que riure és de franc, fem-nos-ho anar bé, assumint que ens allarga la vida. A viure que són dos dies!

Ni Pasqua sense mona, ni Corpus sense ginesta ni Sant Joan sense coca. Per Tots Sants, castanyes. Per Nadal, torrons i tot l’any bombons! Això sí, per part meva, respectant totes les creences, visca les tradicions, amb l’embolcall i el toc religiós!

Estudi per al cartell d'Anís del Mono, de l'artista Ramon Casas (1866-1932)
Ni Pasqua sense mona, ni Corpus sense ginesta ni Sant Joan sense coca / dipòsit: MNAC
  • Compartir