• Compartir

La mirada eloqüent

21 de setembre de 2023

‘LA NENA MÉS PETITA DE TOTA L’ESCOLA’
Autor: Justin Roberts
Traductora: Irene Figueras Cardeñoso
Il·lustrador: Christian Robinson
Editorial: Alba
Lloc i any d’edició: Barcelona, 2018
Nombre de pàg.: 36

El que ens expressen els més petits i petites sovint és d’una eloqüència extraordinària i d’una voluntat reparadora del món en què vivim sorprenent; la capacitat d’incorporar els seus punts de vista dins la nostra societat és un gest que ens beneficia tots plegats, tal com passa en aquesta història, aparentment simple, però molt ben teixida, que transmet als lectors i lectores la necessitat de tractar-nos bé els uns als altres per viure millor.
Sally McCabe, la nena més petita de l’escola, observa amb molta atenció tot el que l’envolta, i veu accions entre companys i companyes que no són gens agradables ni respectuoses, com ara quan li fan la traveta a en Tommy; o quan en Billy li fa una empenta a en Kevin en baixar pel tobogan; o les males mirades i paraules enverinades que són “com si veiéssiu una segadora aixafant totes les flors d’un prat”. Va veient com tot això provoca patiment fins que un dia diu prou: posa un crit al cel, i diu als nens i nenes de l’escola que allò no pot ser. És així com, de vegades, la veu més fràgil i discreta resulta ser la més contundent, capaç de despertar la consciència dels altres.
L’autor del text, en Justin Roberts, és un reconegut cantautor americà, especialitzat en el públic familiar, que ha estat nominat diverses vegades als Grammy; com a escriptor ha publicat tres àlbums il·lustrats en els quals reivindica el benestar emocional dels infants.
L’acompanya en aquesta proposta el premiat il·lustrador californià Christian Robinson, amb unes il·lustracions que es compenetren molt bé amb el text, al qual aporten algun detall afegit, i que tenen una gran capacitat de transmetre els continguts de forma sintètica i expressiva. Li agrada treballar amb llapis de colors i guaix, i, a través d’un traç rígid, compacte, crea unes formes independents que s’articulen compositivament entre elles, sobre el blanc del paper, jugant amb la simetria, la sobreposició dels colors i la textura pictòrica. Estilísticament, té una influència de grafistes nord-americans dels anys 1950-60, però l’interès del seu treball rau en la seva sensibilitat i capacitat comunicativa.
Alba és una editorial barcelonina que ja compta amb una trajectòria de trenta anys; té quatre col·leccions destinades al públic infantil i juvenil, i, en la d’Àlbums Il·lustrats, busca potenciar un pensament crític i la defensa dels valors humans.

  • Compartir