• Compartir

‘La maña’ triomfa als Hostalets

16 de juny de 2023

Ningú la coneix pel seu nom. Emilia Jiménez Jiménez és Lita Claver, coneguda popularment com la maña, va ser entre els anys 80 i 90 una reconeguda artista de revista. En una actuació a l’envelat dels Hostalets l’any 1990, va entusiasmar al públic amb l’espectacle Con maña y a la loco que aleshores estava de gira i que l’any anterior estava a la cartellera del Teatre Arnau de Barcelona.

En una entrevista a EL 9 NOU, explicava que havia començat a actuar de molt jove, als 8 anys. Abans, amb 5, ja havia sortit a un escenari. Als 15 a Saragossa, la seva terra, va actuar a l’Oasis, un local molt popular amb l’actor Alfonso del Real. D’Emilia, l’home en va treure Lita i el Claver, explica, ve perquè la seva mare es deia Claveria de segon cognom. Tot plegat, Lita Claver. Després d’anys va arribar a Barcelona per debutar a El Molino i, com que se li notava molt l’accent aragonès, el públic va començar a referir-s’hi com la maña. I amb la maña es va quedar.

La fama li va arribar de seguida. I, com si fos un presagi, amb 8 anys va fer parella amb Fernando Esteso, que també tenia 8 anys. Van actuar fins als 15 anys que va ser quan ella va passar a l’Oasis de Saragossa. Va ser aleshores, recorda, quan va explotar la seva carrera artística. Va fer moltíssimes tournés i, als 23 anys, va aparèixer al teatre Victòria de Barcelona. Després d’una temporada, la van contractar a El Molino, d’El Molino a Madrid i, de Madrid, novament a Barcelona, al teatre Arnau.

Actriu de vedette, defensa un concepte ampli del terme. “La paraula vedette implica moltes coses, no només una tia bona en un escenari. Per a mi vedette és l’estrella de l’espectacle que canta, balla, interpreta… Allò que a l’argot artístic vol dir ser completa”, explica a l’entrevista amb EL 9 NOU.

  • Compartir