• Compartir

‘La Llorona’, de Michael Chaves

Joan Salvany
29 d'abril de 2019

Una mare soltera amb dos fills ha de dirimir amb un clergue la seva custòdia quan aquest només vol espantar-los. Michael Chaves condueix el film de terror amb tranquil·litat, amb algun ensurt molt suat, sense estar interessat en algun tipus de tensió encara que fos dolorosa. És com una pel·lícula de prova per al proper Expedient Warren (que li han encarregat).

Catàleg de supersticions mexicanes, amb accions més que previsibles del curandero –una espècie d’home del sac– sí que demostra gust per la imatge en seqüències, com la de la piscina i el paraigua. En podeu escollir altres, però Chaves no oculta el seu interès per la bruixa Blair, la monja o Anabelle. Estem a Los Angeles de 1973, on té continuïtat una llegenda del segle XCII que persegueix aquesta vídua assistent social que no pot evitar la mort dels dos nens que va ofegar en un atac de gelosia.

La Llorona és un personatge de la idiosincràsia i del folklore mexicà. Va néixer cinematogràficament l’any 1933 per renovar-se el 1960 i el 1963. Escèptica en una ciutat religiosa i supersticiosa, s’enfronta al cas d’una mare que, per por, ha tancat els seus menuts en un armari. Després de fer cas omís a les advertències d’aquesta dona, Anna alliberarà La Llorona, un terrible fantasma que ataca els nens i ara vol els seus. James Wan (Aquaman) apadrina el debut com a director de Michael Chaves en una cinta de terror emmarcada dins del macabre univers cinematogràfic aixecat a partir de la saga Expediente Warren i als seus diversos spin offs.

En aquesta ocasió, la protagonista és La Llorona, una de les grans llegendes populars personificada en l’espectre d’una dona que, després d’assassinar els seus fills i després de suïcidar-se, vaga pel món a la recerca de nens amb els quals reemplaçar-los. Amb aquest material com a punt de partida, el film ofereix una història repleta d’ensurts, on una treballadora social haurà d’enfrontar-se a aquest mal sobrenatural al mateix temps que intenta conciliar la seva professió i la cura dels seus fills amb el dolor per la pèrdua del seu marit encara recent.

Per ajudar-la en aquesta tasca, comptarà amb l’ajuda d’un sacerdot experimentat en la lluita contra un personatge que ha atemorit desenes de generacions. Linda Cardellini (Brenn Book) lidera el repartiment d’una pel·lícula repleta de reconeixibles intèrprets llatins com Patricia Velasquez (Cenizas Externas), Raymond Cruz (Breaking Bad), Tony Amendola (Annabelle) i Marisol Ramírez (911), com la vilana.

  • Compartir