• Compartir

‘La llibreria’ d’Isabel Coixet

Joan Salvany
16 de novembre de 2017

Amb un cinema clàssic, Isabel Coixet plasma la seva indecisió política personal al voltant d’un fenomen cultural en procés de desaparició: la petita “llibres per comprar”. Emoció al voltant de la decisió de ser fidels als orígens en un homenatge al plaer de la lectura cognitiva. Amb la càmera sempre ben col·locada, com en els seus temps publicitaris, la directora supervivent catalana analitza la societat des de les capes pudents fins a les arribistes des de l’elit intel·lectual dels llibreters. Natural com el seu cinema, ens transporta a un poble costaner dels anys 50 amb un nodrit grup de noies.

Una carrera per tenir una llibreria en un càsting on participen bondadoses, tímides i atrevides. Una llibreria on pots saber com és la vida de les paraules o aprendre el que mai t’havien dit i que, als ulls de la directora, apassionada de la lectura, pot regalar-te el benestar personal. Subjugada a la novel·la de Penelope Fritzgerald, no se’n recorda de fer pirotècnia estilística i oblida alguns dels seus tics narratius que alguns anomenen personalitat.

“Coixet fa un homenatge a les persones que corren riscos, a les dones amb coratge que afronten les dificultats per aconseguir els seus somnis.”

A la petita localitat costanera de Hardborough viu una dona viuda que vol complir el seu somni i el del seu difunt marit. Per fer-ho, juntament amb una amiga seva, convertirà una casa vella en la primera llibreria del poble. No obstant això, aquest projecte despertarà el recel entre els veïns, especialment en la degana social de la zona, que durà a terme una educada però implacable persecució de l’establiment.

La guanyadora del Goya, Isabel Coixet (Nadie quiere la noche), ambienta el film a la costa britànica de la postguerra de la segona guerra mundial, on una jove s’esforça per obrir la seva pròpia botiga de llibres malgrat l’oposició dels veïns. A través d’ella, Coixet fa un homenatge a les persones que corren riscos, a les dones amb coratge que s’atreveixen a afrontar les dificultats per aconseguir els seus somnis. Els seus esforços xocaran amb les elits socials que, davant l’amenaça de perdre el seu lideratge, atacaran a la protagonista en un continu estira-i-arronsa on mai s’abandonen les bones maneres. Emily Mortimer (La Invención de Hugo) i la nominada a l’Oscar Patricia Clarkson (El corredor de laberinto: Las pruebas) protagonitzen aquest intens cara a cara amb l’espai de la llibreria com a premi. Completen el repartiment Bill Nighy (Su mejor historia) i l’espanyol Gary Piquer.

 

Podeu consultar totes les crítiques de les estrenes de la setmana aquí.

 

  • Compartir