• Compartir

La importància del vincle

Alba Rosique
12 de novembre de 2016

L’autoestima es defineix com la percepció emocional que té un d’un mateix. Una persona amb un bon nivell d’autoestima s’alegra de ser qui és, es té respecte creient que és digne de ser estimat i creu que és valuós.

La relació que manté amb els altres influeix en la percepció que té d’ell mateix. És per això que un nen petit només néixer el vincle que estableix amb els pares o cuidadors comença a determinar quina serà la relació que establirà amb ell mateix i amb el món.

Les necessitats dels més petits són molt bàsiques: menjar, dormir i afecte. El COM es responen a aquestes necessitats és el que va generant el vincle entre l’adult i el més petit. Com més segur sigui el vincle, més s’ajuda que l’autoestima sigui alta.

Què podem fer per facilitar el vincle?

> Respondre a les necessitats al més ràpid possible (normalment un nen petit manifesta les seves necessitats plorant; és important agafar-lo i abraçar-lo per llavors descobrir el motiu pel qual plora: gana, fred, estima, son…). Atendre al màxim de ràpid el nen/a, per ell significa que el que li està passant és prou important pels seus cuidadors com per ser atès i per tant pot començar a establir una relació de confiança.

> Respectar les seves necessitats i els seus temps. La criatura se sent considerada.

> El nen ha d’estar constantment a prop de les persones que el cuiden. Ha de poder reclamar-los sempre que ho necessiti.

> Intentar que l’espai on es desenvolupi la criatura sigui un espai segur.

> Intentar que es trobi en un espai on hi hagi pocs estímuls estressants.

> Acompanyar-lo en el coneixement dels familiars més propers (per nosaltres són la nostra família, pels més petits són desconeguts). Ajudarà que les relacions que es vagin establint siguin d’amor i no de necessitat.

Si la criatura estableix un bon vincle amb els seus pares o cuidadors principals, de mica en mica anirà adquirint la confiança i l’autonomia suficient per anar descobrint el món. No respondre a les necessitats dels més petits pot generar-los frustracions i problemes emocionals, i crear relacions caracteritzades per la incertesa, la distància o la por.

Un nen feliç pot acabar esdevenint un adult feliç. Tingueu en compte que tot allò que s’aprèn amb satisfacció s’aprèn millor.

 

  • Compartir