• Compartir

La importància de seguir el rellotge biològic

9 de febrer de 2024

El ritme circadiari, el rellotge biològic intern que guia els cicles de somni, vigília i diversos processos fisiològics, exerceix un paper fonamental en la nostra salut i benestar. 

El ritme circadiari és un cicle biològic d’aproximadament 24 hores que regula les funcions fisiològiques i comportamentals en els organismes vius, incloent-hi els humans. Aquest rellotge biològic intern se sincronitza principalment amb les variacions de llum i foscor de l’entorn.

El ritme circadiari influeix en la qualitat i durada del somni. Un cicle circadiari ben regulat ajuda a agafar el son més fàcilment i a gaudir d’un somni més reparador.

De la mateixa manera, la melatonina, una hormona clau per al somni, s’allibera en resposta a la foscor. El ritme circadiari regula la producció de melatonina, contribuint a un somni més profund i saludable durant la nit.

El ritme circadiari afecta l’alerta mental i la concentració. Estar alineat amb aquest ritme facilita l’agudesa cognitiva i el rendiment en tasques diürnes.

Així mateix, la sincronització adequada amb el ritme circadiari pot millorar l’eficiència i productivitat durant les hores actives del dia.

El ritme circadiari és un component essencial per a mantenir una vida saludable i equilibrada. Des del somni reparador fins a la funció immunològica i el rendiment diürn, el seu impacte abasta nombrosos aspectes de la nostra salut física i mental.

  • Compartir