• Compartir

La ‘guia’ del gènere negre

Dolors Altarriba
10 de maig de 2018

‘Sangre en los estantes’ de Paco Camarasa

Abans que el títol del llibre, toca posar per davant el nom de l’autor. En realitat, és autor només d’aquest llibre, però és una persona que va fer molt pels llibres i en concret per un gènere, el de la novel·la negra i policíaca. Paco Camarasa, valencià instal·lat a Barcelona des de feia molts anys, va morir fa unes setmanes. Camarasa era, abans que res, llibreter. Però molt actiu, gran amant dels llibres, i per això diuen d’ell que va viure pels llibres però no dels llibres.

Camarasa va obrir la llibreria Negra i Criminal, especialitzada en aquest gènere, a Barcelona l’any 2002. Era un defensor d’aquest gènere des dels anys 60, quan aquest es considerava un gènere de lectura menor, que no feia per als intel·lectuals d’esquerres d’aquell moment. És gràcies a Camarasa que s’ha associat aquest gènere a la ciutat de Barcelona. Sobretot, a partir de l’any 2006, quan amb l’Institut de Cultura va crear el Festival BCNegra. Des d’aleshores han vingut a Catalunya autors com Andrea Camilleri, Donna Leon, Ian Rankin, Francisco González Ledesma, Maj Sjöwall, Massimo Carlotto i Anne Perry, només per citar-ne alguns, però anteriorment ell ja havia convidat a la seva llibreria autors com Petros Markaris o James Elroy.

Tota la seva experiència és el que explica al llibre Sangre en los estantes, el primer i últim volgudament que va escriure, perquè ell no es considerava escriptor i el que recull en aquest volum són les seves memòries, totes aquestes anècdotes viscudes durant anys en una llibreria petita i en un barri on, com a prèvia, potser no hi havia gaires lectors. Però li va saber donar vida només amb la il·lusió i les ganes que hi posava. Al seu llibre explica com es pot entendre, a través de llegir autors nord-americans com Pelecanos, Pryce o Lehane, per què els nord-americans han votat Donald Trump, o per esbrinar per què Marine Le Pen puja en vots a França cal llegir Jean-Claude Izzo. Són autors que saben què passa als barris baixos de les ciutats.

A més, Camarasa entenia com a novel·la negra i criminal textos on es tracta la resolució d’un enigma i on no necessàriament hi ha assassinats o morts ni escenes truculentes. Només una atmosfera. El llibre és una revisió completa del gènere organitzat com una prestatgeria en una biblioteca i té en compte aspectes com la geografia i la cultura del gènere i dels països. Està escrit per entendre’l i, per tant, no estem parlant de literatura, però sí d’una guia completíssima i probablement única sobre aquest gènere. Camarasa era tot un expert que ha deixat seguidors que fan pensar que el seu llegat es mantindrà.

  • Compartir