• Compartir

La guia definitiva del concert d’Any Nou a Viena

Viatges Alemany
24 de novembre de 2016

El concert d’Any Nou a Viena fa més de 60 anys que se celebra. És un dels esdeveniments musicals de l’any. Té fama internacional, i la seva rellevància a escala mundial s’ha vist beneficiada per diferents factors: hi toca una de les millors orquestres del planeta, en determinades ocasions hi participen els Nens Cantors de Viena, s’hi conviden directors de renom internacional per tal que la dirigeixin i les peces que s’hi interpreten són àmpliament conegudes per al públic en general.

És per tots aquests motius, que aquest esdeveniment ha passat a ser una tradició nadalenca per a milions de persones que, cada any, segueixen amb il•lusió la retransmissió televisiva de l’esdeveniment: avui en dia és un element tradicional més de les nostres festes nadalenques, que acompanya als torrons, al pessebre o la cavalcada de Reis.

Per què se celebra el concert d’Any Nou a Viena?
La capital austríaca té una llarga tradició musical i és considerada el centre neuràlgic de la música clàssica. En aquesta ciutat, hi han nascut i viscut durant llargs períodes de la seva vida, compositors molt rellevants de la nostra història: Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert, Brahms, Bruckner, Mahler, i tota la família Strauss. El primer concert que es va fer va ser el 31 de desembre de l’any 1939, de manera extraordinària dins de la programació simfònica de la ciutat de Viena. Després d’aquell primer concert i com a conseqüència de la bona acollida que va tenir, es va decidir repetir-lo l’any 1941, però canviant-lo al primer dia de l’any, data que ja s’ha mantingut fins a l’actualitat.

Quantes representacions es fan cada any?
A més a més del concert de Cap d’Any hi ha dues representacions prèvies: l’assaig general del dia 30 de desembre i el “Sylvesterkonzert”, també conegut com el Concert de Fi d’any de Viena.

%ef%b8%8f-turismo-de-austria-hackner-popp

©️ Turismo de Áustria. Hackner Popp

Quant costen les entrades?
El preu de les entrades pot variar en funció de la representació i la localitat escollida:
– Assaig general: els preus van des dels 20 fins als 450€
– Concert de Cap d’Any: els preus de les entrades oscil•len entre els 25 i els 720€
– Concert d’Any Nou: els tiquets per al concert estrella oscil•len entre els 25 i els 1090€

Com s’aconsegueixen les entrades?
Hi ha una gran demanda per adquirir les entrades. A causa d’això, s’assignen per sorteig. Es fa una inscripció prèvia durant els primers dies de l’any: d’aquesta manera, per al concert del 2018, el període d’inscripció serà del 2 de gener al 28 de febrer de 2017. Tot i això, l’organització reserva una quota d’entrades que poden ser distribuïdes per les agències de viatge especialitzades i que s’inclouen dins de les seves propostes de viatge a Viena.
Si esteu interessats en viure l’experiència, Viatges Alemany ofereix la possibilitat d’assistir-hi, ja que ho inclou dins del seu paquet de viatge de “Cap d’Any a Viena en grup”, amb entrades assegurades pel concert.

Quants anys fa que se celebra?
Tal com comentàvem anteriorment, el primer concert es va celebrar l’any 1939 i el segon en 1941 i des de llavors s’ha anat celebrant de manera ininterrompuda. La pròxima edició (la 65a), es farà el dia 1 de gener de 2017.

Quina orquestra ho interpreta?
El concert és a càrrec de l’Orquestra Filharmònica de Viena, considerada una de les millors del món. Aquesta, va ser creada l’any 1842, i va ser la primera formació musical d’aquest tipus que no estava adscrita a un teatre. Des de bon principi s’hi van establir una sèrie de normes de funcionament, entre les quals destaca la presa de decisions de forma democràtica entre tots els membres (la qual cosa atorga a l’entitat una total independència financera i organitzativa).

És sempre el mateix director?
La llista de directors que s’han posat al capdavant de la Filharmònica de Viena per dirigir el concert d’Any Nou, és molt extensa. Des de 1987, es va decidir que cada any es canviés el director, que ha anat variant entre personatges de renom internacional, com pot ser Herbert von Karajan (1987), Claudio Abbado (en 1988 i 1991), Zubin Mehta (en cinc ocasions), Riccardo Muti (en quatre ocasions) o Nikolaus Harnoncourt (que ens ha deixat recentment i que la va dirigir en 2001 i en 2003), així com tants d’altres.

Qui és el director que més vegades l’ha dirigit?
D’entre els 16 directors que han estat més vegades al capdavant de la Filharmònica pel concert de Cap d’Any, us en destaquem el top 3: Willi Boskovsky (en 25 ocasions), Clemens Krauss (en 13 ocasions) i Lorin Maazel (en 11 ocasions). En quart i cinquè lloc hi trobem Zubin Mehta i Ricardo Muti, que van dirigir aquest esdeveniment en cinc i quatre ocasions.

© Österreich Werbung, Photographer: Simoner

© Österreich Werbung, Photographer: Simoner

Qui és el director d’aquest any?
Aquest any han convidat a participar-hi un dels directors joves amb més projecció de futur: Gustavo Dudamel. Aquest veneçolà és el millor exponent del Sistema d’Orquestres Juvenils i Infantils de Veneçuela (un programa que utilitza la formació musical per millorar les condicions de joves en risc d’exclusió social). Actualment, Dudamel és director de l’Orquestra Filharmònica de Los Angeles, de la Simón Bolívar i de l’Orquestra de Göteborg.

Quina música interpreten en el concert de Cap d’Any?
D’un any a l’altre, el programa sol tenir poques variacions, està centrat gairebé íntegrament en obres de la família Strauss. L’any 1958 es va iniciar la tradició d’acabar el concert amb el Danubi Blau i amb la Marxa Radetzky. Com a dada curiosa, és interessant comentar que el 1991 es va interpretar per primera vegada una obra de Mozart, amb motiu del bicentenari de la seva mort.

Només hi ha música instrumental?
En determinades ocasions, el repertori musical ha tingut l’acompanyament vocal dels Nens Cantors de Viena.
El concert, el complementa un espectacle de ballet que s’acaba a la sala principal, on els ballarins saluden al director de l’orquestra.

En quina sala es fa el concert de Cap d’Any?
El concert se celebra a la Sala Daurada de la Musikverein, un conegudíssim edifici de l’any 1870, construït per Theophil Hansen. La inspiració en la Grècia clàssica s’aprecia tant en el seu exterior com en la decoració de l’interior, amb les famoses cariàtides de la Sala Daurada. Aquesta sala té una acústica excel•lent gràcies a la seva peculiar construcció.

©️ Hackner Popp

©️ Christmas market. Österreich. Photographer: Hackner Popp

Qui decora la sala?
Una de les coses que més crida l’atenció als que tenen l’oportunitat de veure el concert d’Any Nou a Viena, tant si és en directe com si és per la televisió, és l’acurada decoració floral del recinte, La qual ha estat històricament a càrrec del Departament de Parcs i Jardins de la Ciutat de Viena.

Quant temps fa que es retransmet per televisió?
Una de les grans fites del concert de Cap d’Any va ser la primera retransmissió televisada de l’any 1959. Des de llavors, la seva emissió s’ha anat estenent fins a arribar a més de 80 països, amb una audiència estimada de mil milions de persones.

És adequat aplaudir durant la Marxa Radetzky?
Sense cap mena de dubte, és una de les característiques més emblemàtiques del concert de Cap d’Any. Quan s’està acabant el concert, el director deixa de banda l’orquestra i es gira de cara al públic per dirigir-lo, animant-lo a aplaudir d’una manera festiva, com a celebració de l’inici del nou any. Aquesta tradició, però, no es va fer en una ocasió, concretament en l’edició que va dirigir Lorin Maazel en l’any 2005, com a mostra de dol i respecte per les víctimes del Terratrèmol i Tsunami de l’Oceà Índic de 2004.

  • Compartir