La Garriga, a punt per a la dotzena Fira de la Botifarra
  • Compartir

La Garriga, a punt per a la dotzena Fira de la Botifarra

1 de març de 2024

La Garriga celebra la dotzena edició de la Fira de la Botifarra aquest cap de setmana. Aquest divendres al vespre es farà la inauguració oficial a Can Luna. En aquesta edició, l’Ajuntament ha decidit apostar pel talent jove, recuperant la figura del Botifadrí amb el reconegut xef Bernat Iglesias, qui porta una trajectòria destacada en el món gastronòmic.

A més, la fira comptarà amb el suport d’un altre jove talent, Marta Clot, sommelier i divulgadora del vi català. Aquest any, l’espai de restauració, el ButiTast de la plaça de l’Església, serà gestionat pel Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental, que oferirà diverses opcions de botifarres de la Marca Botifarra de la Garriga.

La Fira ofereix una àmplia gamma d’experiències i activitats, com ara descobrir els secrets de la regió a través de tasts d’olis locals, degustar vins de la zona o realitzar maridatges amb cerveses artesanes i formatges.

Però la Fira no només ofereix experiències gastronòmiques, sinó també activitats per a tota la família, com tallers d’elaboració de botifarres i hamburgueses, itineraris guiats per conèixer el patrimoni local i activitats esportives com la marxa nòrdica.

La cocció de les botifarres tornarà a la plaça de Can Dachs/Ramon Ferrandis

La Fira es repartirà pels carrers i places del centre del municipi, incloent-hi el carrer del Centre, el carrer dels Banys, la plaça de l’Església i la plaça de Can Dachs. Àlex Valiente, segon tinent d’alcaldia i responsable de Desenvolupament i Promoció de la ciutat, destaca que la fira té com a objectiu no només promoure la botifarra sinó també donar a conèixer la Garriga com a destí turístic i gastronòmic. “La fira de l’any passat va comptar amb 25.000 visitants i, malgrat que hem fet una ampliació de 10 paradistes, per espai, no podem preveure una participació molt major a la de l’any passat”.

No obstant això, Valiente també va apuntar que en les darreres setmanes s’ha registrat un recompte de 180.000 visites a internet per informar-se de la 12a edició de la Fira de la Botifarra. “Malgrat ser la 12a edició, el nombre de visitants no ha anat decaient sinó que s’ha mantingut o ha crescut. A més, tenim un comerç singular i de qualitat i aquest tipus de fires van bé per donar a conèixer tot el nostre comerç”, afirma l’alcaldessa, Meritxell Budó.

LES CANSALADERIES, PROTAGONISTES

La botifarra de la Garriga, emblema culinari de la localitat, pren vida cada any amb la celebració de la Fira de la Botifarra, un esdeveniment que ressona amb la riquesa gastronòmica i la tradició locals. Però darrere la gresca, les activitats i els tasts que s’hi preparen, hi ha un homenatge clar a totes les carnisseres del municipi.

A la Perla preparaven les botifarres aquesta setmana/ Griselda Escrigas

Can Torrents, La Moreneta i La Perla són les carnisseries que tindran parada a la fira i ja fa setmanes que es preparen per a aquest gran esdeveniment que, més enllà de la promoció que els fa dels seus productes i botifarres, els permet donar a conèixer una professió que cada cop és menys popular. Les propietàries de totes tres carnisseries han expressat la dificultat de trobar gent que es vulgui dedicar a aquesta professió:

“És important promoure tots els oficis perquè les màquines poden fer mil coses, però les persones són insubstituïbles. Evidentment que es pot industrialitzar el procés de fer una salsitxa, però el resultat mai serà com el nostre”, diu la propietària de La Perla, Yolanda Preseguer.

Les expectatives que les tres cansaladeries tenen del cap de setmana de fira són bàsiques: bon temps, molts visitants i veure com la gent gaudeix dels seus productes.

Treballadores de la Moreneta a l’obrador/Griselda Escrigas

Des de La Moreneta, preparen amb molta il·lusió els últims detalls per a la fira: “Malgrat ser una professió on la tradició és fonamental, nosaltres ens considerem una carnisseria molt innovadora i moderna. Sabem que és un esdeveniment que només és un cop l’any i, per això, sempre ens esforcem molt a portar a la fira nous sabors de botifarra. Aquest any hem preparat una desconstrucció de pizza com a producte estrella”, explica Tània Huesa, de La Moreneta.

També des de La Perla, preparen una elaboració força original: la japonesa. Una botifarra d’ou amb espècies japoneses que li donen al producte un gust únic.

A Cant Torrents ja tenen les botifarres a punt/Griselda Escrigas

Des de Can Torrents, treballen amb una àmplia varietat de sabors tradicionals com són els calçots o els bolets. “Per nosaltres, la Fira és important perquè és un esdeveniment ja molt consolidat on venen força visitants de fora. Per tant, és l’oportunitat idònia perquè gent de fora tasti la botifarra i després torni a la Garriga a comprar el producte”, apunta la propietària de Can Torrents, Carmen Ralla.

Amb una mirada cap al futur i un peu ferm en la tradició, aquestes cansaladeries de la Garriga continuen encantant els clients amb els seus productes de qualitat i sabor incomparables. Totes tres són molt conscients d’allò que fa única la botifarra del municipi: la naturalitat del producte: “Treballem amb productes de proximitat, sense afegir cap mena d’additiu i tenint una cura impecable del procés d’elaboració. Això només pot donar com a resultar una botifarra.

Un Botifadrí molt jove

La Fira de la Botifarra recupera la figura del Botifadrí amb una clara iniciativa: la d’apostar pel talent jove. En aquesta 12a edició, el paper l’encapçalarà Bernat Iglesias, un jove xef de 22 anys de Santa Eulàlia de Ronçana.

Botifadrí de la Fira de la Botifarra de la Garriga

Iglesias ha expressat la il·lusió que sent d’haver estat anomenat Botifadrí a la Garriga: “Aquest estiu vaig participar en la Fira del Tomàquet de Santa Eulàlia, però en ser el meu poble potser no va ser tan sorprenent com aquesta trucada de la Garriga”, explica el xef vallesà. Tot i que no podrà assistir físicament durant els dies de la fira a causa dels seus compromisos professionals, la seva figura com a representant de l’excel·lència culinària serà ben present.

Iglesias va començar el seu camí més professional treballant al prestigiós restaurant Lasarte de Barcelona, de Martín Berasategui, amb tres estrelles Michelin. Va ser aquí on es va adonar que el món de la pastisseria era el que més l’apassionava.

Tanmateix, va enriquir la seva experiència culinària al restaurant Colani de Sant Moritz, a Suïssa, amb una estrella Michelin, i, actualment és part de l’equip del Cheval Blanc de Peter Knogl a Basilea, també amb tres estrelles Michelin. “Malgrat que m’havia de quedar a Suïssa fins a l’abril, no podia rebutjar l’oportunitat que m’ha sorgit a Basilea i no vaig dubtar a dir que sí”, assegura Iglesias.

Tot i la seva joventut, Bernat Iglesias destaca pel seu esforç en un món tan exigent com és la cuina de màxima categoria. Aquesta trajectòria amb tan sols 22 anys, s’entén, segons ell només amb una paraula: disciplina. “Per mi la disciplina és el que ha de caracteritzar un bon xef. Una cosa ben feta una vegada li pot sortir a tothom. El més difícil és fer-ho bé sempre i això és el que em proposo jo dia a dia. Els comensals que tenim són sempre diferents i, per tant, cal fer el millor cada dia. A vegades, et quedes sense un producte i cal saber improvisar, i sense disciplina és impossible”, apunta el xef. Tanmateix, creu que tot és més fàcil quan un es proposa un objectiu clar: “He tingut èpoques de tot, però ara estic molt centrat, així que no vull perdre de vista el meu objectiu. Això em faria sentir perdut o estancat.”

Iglesias ha revelat també el seu compromís amb els productes locals de qualitat. Tant a casa com al restaurant, sempre intenta treballar amb els productes de més proximitat. Explica que, abans de marxar a viure fora, li agradava molt anar a comprar als mercats de la comarca, com Granollers, Mollet i Santa Eulàlia.

El xef reconeix que la botifarra de la Garriga té quelcom d’especial que no tenen les altres: “No sé si és la millor, però puc assegurar que és boníssima. Sempre que la tasto ho penso”, confessa el xef. Amb la iniciativa de l’Ajuntament pel talent jove, la fira posa de manifest la seva voluntat de continuar innovant i fent propostes fresques.

  • Compartir