• Compartir

La Francesinha: El deliciós secret de Porto

1 de març de 2024

Entre els carrers empedrats i els vells ponts de Porto, emergeix una delícia culinària única: la Francesinha. Aquesta obra mestra gastronòmica, originària de Portugal, és una veritable festa per al paladar i un emblema de la cuina portuguesa. Amb les seves capes de carn, embotits, formatge i salsa picant, la Francesinha captiva els sentits i es converteix en un imprescindible per a qualsevol viatger que visita la ciutat.

La Francesinha va néixer a mitjan segle XX a Porto, una ciutat amb una rica tradició culinària. Encara que no hi ha un consens clar sobre qui va ser el creador d’aquest plat, la seva popularitat va créixer ràpidament, convertint-se en un símbol de la gastronomia local. El nom “Francesinha” significa “francesa petita” en portuguès, i es diu que va ser inspirat en el gust francès de la salsa que cobreix el plat.
La preparació de la Francesinha és una obra d’art culinària. Es comença amb un parell de llesques de pa gruixut que serveixen com a base. I per sobre d’aquesta base es van apilant capes generoses de carn de vedella, pernil, xoriço i salsitxa fresca. Després, el plat es cobreix amb una capa de formatge, que es fon lentament sota el grill, creant una capa de cremositat irresistible.

Per coronar aquesta creació, s’afegeix una salsa especial, elaborada amb tomàquet, cervesa, pebre i altres espècies secretes. Aquesta salsa pot variar lleugerament segons el lloc on es prepari, donant lloc a diverses versions de la Francesinha. Sovint, el plat s’acompanya de patates fregides, proporcionant una textura cruixent que complementa la seva riquesa.

Una curiositat interessant sobre la Francesinha és la seva relació amb la famosa “Super Bock”, una cervesa portuguesa. Molts llocs que serveixen aquest plat el mariden amb una Super Bock ben freda, creant una combinació perfecta de sabors.

A Porto, hi ha una àmplia varietat de restaurants i tavernes que ofereixen la seva pròpia versió de la Francesinha. Algunes de les adreces més populars inclouen el famós Café Santiago, la tradicional Cervejaria Brasão i el clàssic Bufete Fase.

Els preus de la Francesinha poden variar segons el lloc, però en general, és un plat molt assequible que oscil·la entre 9 i 12 euros.

  • Compartir